Slovenská vánoční kapustnica

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Slovenská vánoční kapustnica  Foto:
Slovenská vánoční kapustnica
Foto: Johana Pošová

Kapustnica je tradiční slovenská hustá zimní polévka, která nabývá řadu podob. Kysané zelí bývalo i v zimě nejpřístupnější surovinou a také další přísady patří k běžně dostupným a domácím.

Kompozice kapustnice se liší podle krajů, rodin i příležitostí, k nimž se podávala - najdeme ji zahuštěnou třeba haluškami, smetanou, rozetřenými bramborami, čočkou. V chudších a postních verzích postrádá masový prvek, ve slavnostních je masa dost. V posledních letech se opět vrací do módy přidávat do vánoční kapustnice sušené švestky - vyzkoušejte, je to vynikající! Na závěr se dává do polévky trochu mléka a zakysaná smetana. Zelňačce vždy prospěje jednodenní odpočinek a následné prohřátí - chutě se krásně rozleží.

Suroviny
uzené plecko 250 g
sušené švestky 50 g
cibule 2 ks
česnek 4 stroužky
celý černý pepř 4 kuličky
nové koření 4 kuličky
mletá sladká paprika osmahnutá na lžíci másla 1 lžička
papriková klobása (čabajka apod.) 1 nožička
smetana rozmíchaná s 1 lžící hladké mouky 150 ml
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.

2

Polévku zahustěte smetanou, rozmíchanou s moukou, přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.

3

PRIMA TIP: Máte-li sušené houby (budete potřebovat asi 100 g), předem je namočte a povařte spolu s ostatními surovinami.

 

Slovenská vánoční kapustnica  Foto:

Slovenská vánoční kapustnica, foto: Johana Pošová

Více než 70 zimních (nejen vánočních) receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Vánoční hostina s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Je to přesně rok, kdy jsme pro vás připravovali první číslo časopisu Prima Fresh a doufali, že vás osloví a najdete v něm inspiraci pro každodenní vaření i slavnostní...
Videa

reklama

reklama