Slovenská omeleta se slaninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Slovenská omeleta se slaninou Foto:
Slovenská omeleta se slaninou
Foto: Zelenina moje láska

Tip na rychlou večeři? Vyzkoušejte slovenskou omeletu se slaninou. Příprava je rychlá a výsledek velmi uspokojivý :) Ideálně doplňte jednoduchým listovým salátkem.

Suroviny
máslo 1 lžíce
větší brambory, oloupané a nakrájené na plátky 2 ks
uzená slanina, nakrájená na tenké plátky 100 g
šalotka, nakrájená na plátky 2 ks
sůl
čerstvě mletý černý pepř
vejce 4 ks
česnek, nasekaný nadrobno 1 stroužek
čerstvá majoránka
Postup
1

Ve větší pánvi rozehřejte olivový olej s máslem, přidejte plátky brambor a za občasného prohození je opékejte, dokud nemají zlatavou barvu. Postupně přidávejte slaninu a šalotku, ochuťte solí a pepřem a pokračujte v opékání ještě asi 10 minut.

2

Mezitím rozšlehejte v míse vejce s nasekaným česnekem, lístky čerstvé majoránky, solí a pepřem. Kdo má rád pikantní chuť, může v této fázi přidat ještě nadrobno nasekanou chilli papričku.

3

Směs nalijte na opečené brambory se slaninou a šalotkou a pánev dejte na dalších 10 minut do trouby předehřáté na 200 °C. Omeletu překlopte na talíř a podávejte s domácí nakládanou zeleninou, například s beraními rohy, okurkami nebo dalšími specialitami.

Zelenina moje láskaZELENINA, MOJE LÁSKA

Marcel Ihnačák

V nové kuchařce šéfkuchaře Marcela Ihnačáka se spolu s ním zamilujete do zeleniny.

Kapitoly věnované jejím jednotlivým druhům přesvědčí i ty nejzarytější odpůrce zeleniny, aby ochutnali nádherné výtvory z cukety, lilku, chřestu, fazolek, rajčat, papriky nebo brokolice. Nechybí ani slovenská (a vlastně i česká) klasika jako zelí a brambory, které Marcel Ihnačák představuje netradičním, zato inspirativním způsobem.

Zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, ryb a plodů moře.

Bonusem jsou čtyři kapitoly věnované ovoci – s návody, jak ho lze připravit nasladko i naslano.

Recepty doplňují Marcelovy tipy, triky a komentáře, které vám pomůžou zorientovat se na trhu či v obchodě nebo ulehčí vaření díky novým způsobům přípravy.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

 

A zde další recepty na skvělé omelety:

Recept

Omeleta s chorizem

Vaječná omeleta s chorizem

Vydatná snídaně v podobě lehce pikantní omelety je ideální pro líná víkendová rána. Až tuhle laskominu od Zdeňka Pohlreicha ochutnáte, budete si ji možná dělat i k večeři. ...

Recept

Bramborová omeleta s chorizem  Foto: JamieOliver.com

Bramborová omeleta s chorizem a petrželovým salátem podle Jamieho

Tato omeleta je něco mezi španělskou tortillou a italskou frittatou. Ze Španělska jsem si vypůjčil chorizo a brambory, z Itálie zase dokončení omelety zapečením v troubě, ...

Recept

Frittata s hráškem Foto: isifa.com

Frittata s hráškem, mátou a kozím sýrem

Frittata (vaječná omeleta) je vždy dobrá volba, když potřebujete v rychlosti připravit jídlo. Hodí se jako sytá víkendová snídaně nebo lehká večeře kdykoli.

Videa

reklama

reklama