Slovenská baba

Doba přípravy:
Slovenská baba  Foto:
Slovenská baba
Foto: archiv KitchenAid

Velká noc je největším křesťanským svátkem a začíná vždy 40denním půstem. Po odříkání masových výrobků si lidé po skončení půstu dopřáli klobásky, dušenou šunku a mnoho labužnických jídel z masa.

Tradiční slovenská baba se připravuje v některých domácnostech dodnes. Je tradičním velikonočním jídlem a obvykle se připravuje z uzeného masa.

Suroviny
králičí játra 200 g
kuřecí srdíčka 150 g
bílé víno 200 ml
rohlíky 7 ks
cibule střední velikosti 2 ks
čerstvá syrová vejce 5 ks
vejce uvařená natvrdo 2 ks
červená kapie 1 ks
hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
sůl a čerstvě mletý pepř
vepřové sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu větší a jednu menší, vytřete sádlem a vysypejte strouhankou. Dejte stranou.

2

Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Nakrájenou cibulku dejte osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistěte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte je k osmažené cibulce. Nejprve srdíčka duste zalité vínem cca 10 minut. Když se víno odvaří, zvyšte plamen, přidejte játra a zprudka opečte, dochuťte solí a pepřem.

3

Do nádivky nakrájejte dvě vejce uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidejte k rohlíkům a potom přimíchejte i hotovou masovou směs.

4

V jiné míse vyšlehejte pět vajec a přidejte je do rohlíkové směsi. Dobře promíchejte, naplňte zapékací mísy a dejte péct na 45–60 minut, až bude povrch zlatavý.

Slovenská baba  Foto:

Slovenská baba  Foto: Slovenská baba, foto: archiv KitchenAid

Další recepty food blogerky „Tinajedoma“ můžou čtenáři najít na blog.kitchenaid.cz.

Videa

reklama

reklama