Šlehačková mramorová bábovka

Doba přípravy:
Šlehačková mramorová bábovka Foto:
Šlehačková mramorová bábovka
Foto: Karolína domácí kuchařka

Jednoduchý recept se skvělým výsledkem. Přesně takové celý život hledáme – a pokud jde o recept na bábovku, právě jste ho našli :) Nebojte se trošku experimentovat, do těsta můžete přidat nasekané kousky čokolády, větší kusy vlašských ořechů nebo trochu vaječného koňaku.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
vejce 3 ks
kypřicí prášek 1/2 sáčku
olej na vymazání formy
hrst strouhanky na vysypání formy, popřípadě sezamová semínka
kakao holandského typu 2 lžíce
Postup
1

Oddělte žloutky od bílků a žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přilévejte smetanu a zašlehejte ji do pěny.

2

Mouku v míse smíchejte s práškem do pečiva a vmíchejte ji do žloutkové pěny se smetanou.

3

Z bílků vyšlehejte pevný sníh se zbylým cukrem a vmíchejte ho opatrně po částech do těsta.

4

Formu na bábovku vymažte důkladně olejem, vysypejte ji strouhankou a nalijte do ní polovinu těsta.

5

Do druhé poloviny vmíchejte kakao a kakaové těsto nalijte do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projeďte lžící, aby vám vzniklo mramorování.

6

Bábovku pečte v troubě na 170–180 °C cca 50 minut až hodinu (po padesáti minutách do ní píchněte špejli, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo).

7

Upečenou bábovku zakryjte talířem, vezměte z obou stran chňapkami, překlopte, a měla by se sama na talíř krásně vyklopit. Pokud by nešla vyklopit, stačí formu přikrýt utěrkou namočenou ve studené vodě a nechat chvíli odstát.

8

Nechte vychladnout a poté posypte moučkovým cukrem.

Videa

reklama

reklama