Slavnostní čokoládový dort podle Jamieho Olivera

Doba přípravy:
Počet porcí: 16
Slavnostní čokoládový dort podle Jamieho Olivera  Foto:
Slavnostní čokoládový dort podle Jamieho Olivera
Foto: David Loftus

Každá domácnost by ve svém repertoáru měla mít nějaký ten úžasný čokoládový dort, i kdyby to mělo být jen proto, abyste netrpěli čokoládovými abstinenčními příznaky nebo samozřejmě kvůli těm slavnostním příležitostem, kdy prostě potřebujete čerstvě upečený domácí dort!

Je jedno proč a nač, tenhle recept jednoduše nastaví vaše vnímání pojmu čokoládový dort úplně jinak. Je lahodný, má neuvěřitelnou konzistenci, vypadá naprosto úchvatně, je potěšení ho dělat stejně jako se dívat, jak si na něm lidi pochutnávají :)

Suroviny
Piškot:
máslo 250 g + na vymazání
kvalitní hořká čokoláda (70%) 150 g
olivový olej 2 lžíce
velká vejce 6 ks
samokypřicí mouka 150 g
kvalitní kakao 4 lžíce
Náplň z čokoládové rýže:
kvalitní hořká (70%) nebo mléčná čokoláda 300 g + další k podávání
máslo 75 g
tekutý med 1 lžíce
snídaňové rýžové křupky (např. Rice Krispies) 100 g
Poleva::
bílky z velkých vajec 2 ks
tekutý med 3 lžíce
ztužovač šlehačky nebo vinný kámen 1 zarovnaná lžička
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
pomerančovníková nebo růžová voda (nemusí být) 1/2 lžičky
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Hlubokou 23cm otevírací dortovou formu vymažte a vyložte pečicím papírem, po stěnách vyložte dvojitou vrstvou. Na piškotový korpus nalámejte čokoládu a rozpusťte ji spolu s máslem, olejem a cukrem v ohnivzdorné misce postavené na kastrol s mírně vroucí vodou, až vznikne hladká lesklá směs. Misku sejměte a čokoládu nechte 10 minut chladnout, pak do ní jedno po druhém zašlehejte elektrickými metlami vejce. Navrch prosejte mouku, kakao a pořádnou špetku mořské soli a krátce prošlehejte, jen co se spojí do těsta.

2

Vlijte ho do připravené formy a pečte okolo 50 minut nebo až špejli, vpíchnutou doprostřed těsta, vytáhnete a bude na ní lpět pár vlhkých drobtů (povrch korpusu vyběhne a trochu popraská, ale nebojte se, ta úžasná poleva to schová). Korpus nechte 15 minut chladnout ve formě, pak ho vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout. Přesuňte ho na dortový stojan a pak dlouhým nožem opatrně napříč rozkrojte na 3 stejně vysoké pláty a dva svrchní dejte na jiný talíř.

3

Na čokoládovou náplň nasekejte čokoládu a rozehřejte ji s máslem, medem, smetanou a špetkou soli ve velké ohnivzdorné míse nad kastrolem s mírně vroucí vodou na hladkou, lesklou směs. Nechte 5 minut chladnout (moc horká náplň by cereálie příliš rozmáčela!), pak vmíchejte rýžové křupky, až se stejnoměrně pokryjí. Náplní od středu k okrajům rovnoměrně potřete pláty korpusu.

4

Na polevu dejte bílky, med, cukr, ztužovač, pořádnou špetku soli a střik vody do ohnivzdorné mísy. Postavte ji na kastrol s mírně vroucí vodou, zvyšte plamen a elektrickými metlami šlehejte bílky 6 až 7 minut, až se vytvoří měkké špičky. Mísu sejměte z kastrolu, přidejte vanilkový extrakt, případně aromatickou vodu (pokud ji používáte), a směs šlehejte dál, až bude tuhá. Nechte ji 5 až 10 minut chladnout, pak jí rovnoměrně potřete pláty korpusu a hezky sestavte dohromady. Abyste dort hezky ozdobili, velkým nožem nakrouhejte z čokolády pár hoblinek a posypte jimi dort.

Slavnostní čokoládový dort podle Jamieho Olivera 3 Foto:

Slavnostní čokoládový dort podle Jamieho Olivera  Foto:

Slavnostní čokoládový dort podle Jamieho Olivera, foto: David Loftus

POHODA V KUCHYNI

Nová kuchařka Jamieho Olivera – vařte klasiku s láskou a chutí

Pohoda v kuchyni Foto:

Tahle nádherná knížka obsahuje bez jakýchkoliv pochyb Jamieho nejluxusnější, nejlepší, úplně nová a zajímavá jídla, která jsou v pravém slova smyslu také pohodová.

Jak říká Jamie „Pro mě je pohodové domácí jídlo prostě opravdu dobré a dobře uvařené, ať tím či oním způsobem. Nic víc a nic míň.“

Kuchařské knihy s poctivými a spolehlivými recepty píše Jamie už 15 let, ale teď by vás rád vzal o úroveň výš, na pomyslný x-tý stupeň. Receptům tady věnuje větší prostor a vypnul své obvyklé editační pomůcky, takže se může rozpovídat o všech těch poněkud excentrických, mírně ujetých detailech a přidat spoustu různých dalších pokeců a informací.

“Doufám, že se vám to bude líbit, protože ačkoliv jsem opravdu hrdý na všechny recepty samotné, je u nich navíc spousta různých zvláštností, detailů a občas i úplných šíleností, takže si budete moct vytvářet svoje vlastní pohodová jídla, která budou mít extra šmrnc. Je to o tom, že chci, aby byla opravdu dokonalá tak, aby z nich kámošům spadla čelist a vaše děcka se pohádala o ty nejlepší kousky,” uvádí v knize Jamie.

Videa

reklama

reklama