Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou

Doba přípravy:
Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou  Foto:
Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou
Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Mám moc ráda quiche, slané koláče, anglické páje, ví to o mně doma a jsou mému slanému pečení velmi nakloněni. Tohle je nový recept do sbírky. Výrazná chuť cibulky karamelizované s balzamikem dodá koláči další, nečekaně lahodný rozměr.

Suroviny
hladká mouka (1 lžíci mouky lze nahradit strouhaným parmezánem) 175 g
studené máslo, nakrájené na kostky 100 g
studená voda 4 lžíce
Karamelizovaná cibule:
červená cibule, nakrájená na proužky 5 ks
cukr 1 lžíce
balzamikový ocet Kalamáta Papadimitriou 3 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
čerstvý rozmarýn 1 snítka
olivový olej 1 lžíce
Náplň:
smetana ke šlehání 100 ml
mléko 50 ml
vejce 1 ks
bílek 1 ks
výrazný sýr (gouda, čedar...) 100 g
Postup
1

Nejdříve si připravíme těsto na koláč. Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejprve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou. Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme. Z těsta by měla být konzistentní koule. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.

2

V těžké pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli, přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plameni restujeme asi 10 minut. Cibuli zasypeme cukrem, vše spolu chvíli opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel. Přilijeme 3 lžíce balzamikového octa Kalamáta Papadimitriou, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.

3

Předehřejeme troubu na 200 °C. Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme. Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečicího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečicí papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.

4

Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme. Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra. Teplotu v troubě stáhneme na 190 °C a dopékáme ještě asi půl hodiny.

Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Slaný koláč s karamelizovanou cibulkou. Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Kdo je Foodlover.cz ?

FoodloverJmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama