Slaný cheesecake s oříšky

Doba přípravy:
Slaný cheesecake s oříšky Foto:
Slaný cheesecake s oříšky
Foto: Chléb v hlavní roli

Cheesecake se už i u nás probojoval mezi nejoblíbenější dezerty. Ne každému ale vyhovuje jeho výrazně sladká chuť. Tato slaná variace je stejně jemná a vláčná jako originál, ale uspokojí i ty, kdo sladké zrovna nemusejí.

Suroviny
toastový chléb 5 plátků
česnek 1 stroužek
změklé máslo 50 g
želatina 7 plátků
smetana 100 ml
sýr philadelphia 500 g
sýr s modrou plísní 180 g
lískové oříšky 50 g
pistáciové oříšky 50 g
řapíkatý celer 2 řapíky
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Toastový chleba opečte v toasteru nebo na sucho na pánvi a pak jej několika pulsy rozmixujte v kuchyňském robotu na hrubo. Přidejte máslo a utřený česnek.

2

Dortovou formu (24 cm) vyložte pečicím papírem a na dno vmačkejte chlebovou hmotu.

3

Želatinu namočte do studené vody, nechejte několik minut nabobtnat a pak vodu vymačkejte. Přidejte horkou smetanu, aby se želatina rozpustila.

4

Sýry prošlehejte s želatinou a smetanou do hladka, přidejte sůl a pepř. Jemně nasekejte celer, oříšky a pistácie a přidejte k směsi. Důkladně promíchejte.

5

Sýrovou směs vlijte na vychladlý chlebový korpus a dejte asi na 4 hodiny chladit.

Prima tip: Sýr Philadelphia můžete nahradit pomazánkovým máslem bez příchutě. Do sýrového základu můžete libovolně míchat bylinky nebo olivy. K tomuto koláči je výborné bílé víno.

Chléb v hlavní roliChléb v hlavní roli

Tato kuchařka vám dokáže, že i z „obyčejného“ chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte. „Chleba s něčím k večeři“ je pro mnoho zaměstnaných žen způsob, jak připravit všední večeři pro rodinu rychle a bez velké námahy.

Autorka Milena Volfová poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ale také ukáže spoustu dalších variací – plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin…

A napadlo by vás, že i koupený nebo včera upečený chléb můžete použít jako výchozí surovinu pro přípravu koláčů, cheesecaků a dalších lahůdek?

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press.

Videa

reklama

reklama