Slané cuketové tyčinky s česnekem

Doba přípravy:
Slané cuketové tyčinky s česnekem Foto:
Slané cuketové tyčinky s česnekem
Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Zase se vám hromadí cukety? Nebojte, máme pro vás skvělý recept, díky kterému všechny zužitkujete a zároveň si připravíte zobání na večer.

Suroviny
cuketa 300 g
špaldová mouka 400 g
máslo 200 g
prášek do pečiva 1 ks
česnek 8 stroužků
sůl
vajíčko na potření
posyp dle chuti (kmín, mák, lněné semínko, sezam, chia aj.)
Postup
1

Nejprve nastrouhejte najemno cuketu. Pokud je mladá, tak i se slupkou. Osolte a nechte cca 20 minut vykapávat tekutinu do mističky. Tu uchovejte.

2

Do druhé misky nastrouhejte nahrubo chladné máslo, přisypejte mouku, prášek do pečiva, osolte a přidejte vykapanou cuketu (ne úplně vyždímanou) a prolisovaný česnek.

3

Vše dobře a rychle zpracujete v nelepivé těsto. Pokud by bylo potřeba, můžete dolít trochu tekutiny z cukety. Těsto zformujte do bochánku, přikryjte potravinovou fólií a vložte na 30 minut do lednice.

4

Troubu předehřejeme na 220 °C. Vyndejte těsto z lednice, znovu rychle propracujte a na pomoučené desce vyválejte na placku silnou cca 3mm. Nakrájejte na pásky nebo můžete vykrájet i jiné tvary a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte semínky a vložte do trouby na cca 10–15 minut. Pečte dozlatova.

5

Kdyby se vám nechtělo jednotlivé pásky přenášet na plech s papírem, vyválejte placku rovnou na papíru, potřete ji vejcem, posypejte semínky a po krátkém zapečení ji teprve nakrájejte.

Slané cuketové tyčinky s česnekem 2 Foto: Slané cuketové tyčinky s česnekem; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Food blog V kuchyni vždy otevřeno vznikl v únoru 2014 a od té doby ho Andrea Motlíková plní recepty, které by měly být inspirací pro každého, kdo doma vaří pro svou rodinu, stejně jako autorka blogu.

V obsahu webu najdete především širokou nabídku rychlých večeří z české i světové kuchyně, předkrmy, polévky, ale i oblíbené moučníky nebo třeba recepty na domácí sirupy. Andrea používá hlavně sezonní a dostupné suroviny, spoustu z nich si pěstuje i na své zahradě.

Jak Andrea sama říká: „Na vaření mě baví to, že je to velice kreativní činnost. Někdo rád maluje, jiný háčkuje, prostě každý si najde to svoje naplnění v něčem jiném. A tahle moje záliba je myslím ku prospěchu i celé širší rodiny a doufám, že i ku prospěchu čtenářů mého blogu.“

Videa

reklama

reklama