Sladký bulharský chléb

Doba přípravy:
Sladký bulharský chléb Foto:
Sladký bulharský chléb
Foto: Pěkně vypečený blog

Připravte si sladký bulharský chléb s medem! Jeho těsto se po upečení krásně odlupuje, ale strukturou zdaleka nepřipomíná klasický chléb, podobá se spíše české domácí vánočce.

Recept

Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem Foto:

Chlebové bochníčky s pažitkou a opečeným česnekem

Nad poctivý domácí chléb není. Vyzkoušejte tentokrát jeho obdobu a upečte chlebové bochánky s pažitkou a lahodným pečeným česnekem.
Suroviny
vlažné mléko 200 ml
rozpuštěné máslo 70 g
vejce 2 ks
cukr krupice 2 lžíce
vanilkový cukr 1 ks
olivový olej 2 lžíce
šťáva z citronu 1/2 lžíce
sůl 1 lžička
hladká mouka na zaprášení těsta před kynutím a na vál
Kvásek:
čerstvé droždí 3/4 kostky
cukr krupice 1 lžička
mléko 3 lžíce
Potření rozváleného těsta:
rozpuštěné máslo 50 g
med 3–4 lžíce
Na potření, než dáte do trouby:
mléko 2 lžíce
Postup
1

Nejprve připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a vlažné mléko. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít.

2

Dále prosejte mouku, kterou smíchejte se solí, uprostřed mísy vytvořte důlek, přidejte vajíčka, cukr krupici, vanilkový cukr, mléko, olej, máslo, šťávu z citronu a hotový kvásek.

3

Těsto nechte hnětat 20 minut. Po uplynutí této doby zaprašte těsto hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout zhruba 1,5 hodiny. Před uplynutím této doby vyložte plech pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C.

4

Rozpuštěné máslo smíchejte s medem. Připravte si vál, který poprašte moukou. Po nakynutí rozdělte těsto na dvě stejné části, každou pak na další 4 části.

5

Vznikne tak 8 menších bochánků těsta, každý bochánek rozválejte a potřete máslem s medem. Poté položte jednu placku na druhou, aby vrstva medu na horní placce zůstala nahoře. Tím vzniknou 4 dvojvrstvé placky, které srolujte do ruliček.

6

Těm nejprve ukrojte konce a zbytek ruliček nařežte na malé trojúhelníčky, které vyskládejte po obvodu formy, kterou vymazejte máslem. A nakonec střed formy vyložte odkrojenými konci ruliček.

7

Vše potřete žloutky, které smíchejte s mlékem a prvních 20 minut pečte na 170 °C. Poté přikryjte alobalem a nechte dopéct na 165 °C dalších 10 minut. Po vychladnutí podávejte s domácí marmeládou nebo medem.

Sladký bulharský chléb 2 Foto: Sladký bulharský chléb; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama