Skvělá chuťovka: Utopenci jako jednohubky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Skvělá chuťovka: Utopenci jako jednohubky  Foto:
Skvělá chuťovka: Utopenci jako jednohubky
Foto: Nakládačka na věčné časy

Lahůdkoví utopenci na jedno kousnutí jsou hotoví vcukuletu. Skvělý vyprošťovák nebo půlnoční občerstvení – jen pozor na párátka, ať je omylem nepíchnete jinam.

Článek

Špekáčky na černém pivu Foto:

5 receptů se špekáčky v hlavní roli

Špekáčky jsou skutečný národní poklad, zvlášť teď v létě, kdy nesmějí chybět u žádného táboráku. Jako děti jsme je znali jako snad jediné grilované rozptýlení, a i když je...
Suroviny
Utopenci:
kvalitní špekáčky 500 g
dijonská hořčice 4 lžíce
mletá paprika 1 lžíce
žlutá cibule 1 ks
červená cibule 1 ks
menší šalotky 5 ks
sýr typu ementál 150 g
nakládané beraní rohy 100 g
řapíkatý celer 4 řapíky
pár kuliček nového koření
Lák:
vlažná voda 250 ml
ocet 150 ml
třtinový cukr 2 lžíce
sůl 1 lžíce
hořčičná semínka 1 lžíce
drcené chilli vločky 1 lžička nebo podle chuti
Postup
1

Špekáčky zbavte střívka, pokud je přírodní, můžete jej ponechat. Odkrojte konce a podélně je rozkrojte, ale zcela nedokrojte. Vetřete do nich po lžíci dijonské hořčice a přidejte špetku mleté papriky.

2

Cibule nakrájejte na měsíčky, šalotku nadrobno. Rajčata rozpulte. Sýr nakrájejte na kostičky.

3

Do špekáčků vložte sýr, cibule, šalotky a beraní rohy, pokud se vejdou. Sepněte párátkem a z jedné strany napíchněte cherry rajčátko.

Ve vlažné vodě rozmíchejte ocet, cukr a sůl, přidejte hořčičná a chilli semínka a promíchejte.

4

Do sklenice s těsnicím klipsem o objemu 1 l vložte pár utopenců, řapíkatý celer, trochu sýra a zbylou cibuli. Vrstvěte utopence, papričky, sýr a pokračujte stejným způsobem, až bude sklenice plná. Zasypte novým kořením a bobkovým listem. Zalijte lákem a sklenici pečlivě uzavřete. Uložte do lednice a nechte 3–5 dní uležet.

Skvělá chuťovka: Utopenci jako jednohubky  Foto: Skvělá chuťovka: Utopenci jako jednohubky; foto: Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy Foto:

Daniela Turecká

Co může být lepšího než hermelín? No přece nakládaný hermelín!

Tahle klasika všech hospod je asi prvním jídlem, které si většina z nás vybaví, když se řekne nakládání. Daniela Turecká vám ale ukáže, že možnosti toho, co se dá „uzamknout“ do sklenice, jsou doslova nekonečné – od masa přes bylinky a zeleninu, až po sladkosti na dětskou party. Chce to jen trochu fantazie, hodně láku a oleje a hlavně rodinu a přátele, kteří to potom všechno spořádají. Na posezení, samozřejmě – za to vám Daniela ručí vlastní… sklenicí. Protože s tou máte v kuchyni pod nakládací čepicí.

A co musíte z knihy zkusit? Krom sýrů všeho druhu z kapitoly V sýru najdeš sílu určitě recept na marinované tofu z kapitoly Zdravěji v oleji či speciálku s lákem kyselým takřka jako od babičky.

V edici Prima FRESH vydává nakladatelství Esence.

Videa

reklama

reklama