Skořicový pletenec

Počet porcí: 4-6
Skořicový pletenec Foto:
Skořicový pletenec
Foto: Kitchenette.cz

Klasické kynuté těsto a spoustu másla se skořicí. Pak už stačí jen nevšední práce s těstem a za chvilku vykouzlíte tento krásný pletenec původem z Estonska, kde mu říkají kringel. Chuťově vám určitě připomene trdelník.

Suroviny
sůl 1/2 lžičky
mléko 150 ml
čerstvé droždí 20 g
cukr 4-5 lžic
máslo 40 g
Na plnění:
máslo 80 g
cukr 4 lžíce
skořice 3 lžičky
Postup
1

Nejdříve si nechte, už tradičně, vzejít kvásek. Droždí rozdrobte do teplejšího mléka, přidejte špetku mouky a cukru. Díky teplejšímu mléku, vzejde kvásek rychleji. Někdo přidává i špetku soli, ale to nedělejte. Sůl zastavuje kvašení. Smíchejte všechny suroviny s moukou, máslo použijte roztopené. Tuhé, čerstvě vytažené z ledničky by se vám do těsta špatně zapracovávalo. Vypracujte vláčné a mírně lepkavé těsto. Pokud potřebujete přidat mouku, tak jen opatrně, chcete přece, aby to bylo poživatelné a nebyl z toho kus betonu. Na teplém místě nechte těsto vykynout, alespoň jednu hodinu. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

2

Zatím si připravte náplň a smíchejte máslo, skořici a cukr. Tím pak budete těsto potírat. Jakmile máte těsto vykynuté, na vále z něj udělejte asi 0,5-1 cm tlustou placku. Tu pak potřete skořicovou náplní, trošku si nechte na závěr, kdy budete potírat už hotový pletenec. Těsto zabalte do roličky a nožem rozřízněte v půli. Pak otočte vzniklé dva kusy naruby a můžete začít plést do copánku. Klidně si s tím chvíli vyhrajte, ať je to lahodící oku. Konce potom spojte dohromady a zapleťte do sebe. A celé to lehce potřete zbylou skořicovou náplní. Teď důležitá věc, troubu si rozehřejte na maximálně 140 °C.

Skořicový pletenec Foto:

Skořicový pletenec Foto:

Skořicový pletenec, foto: KitcheStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením jejich vlastností, dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

 

Videa

reklama

reklama