Skořicovo-datlový chlebíček

Doba přípravy:
Skořicovo-datlový chlebíček Foto:
Skořicovo-datlový chlebíček
Foto: All

Tento chlebíček je plný exotiky. Díky datlím a rumu ve vás vyvolá náladu Lawrence z Arábie. Podle Markéty se hodí jako letní přesnídávka nebo za chladných podzimních večerů k hrnku čokolády.

Suroviny
změklé máslo 50 g
hladká bílá mouka 250 g
práškový cukr 25 g
prášek do pečiva 14 g
vejce 1 kus
mléko 75 ml
jemný hnědý třtinový cukr 75 g
vypeckované a hrubě posekané datle 100 g
změklé máslo 50 g
mletá skořice 7 g
tmavý rum 25 g

V míse smíchejte vajíčko a mléko a vyšlehejte do pěny. V další míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, trochou cukru a máslem, které nechte předem mírně změknout. S pomocí lžíce smíchejte máslo s moukou a přilijte našlehanou směs a ještě jednou promíchejte.

Když je těsto částečně hotové, vyklepněte si ho na pomoučněnou pracovní plochu, zpracujte jej rukama a nechte na chvíli odpočinout. Hotové těsto poté vložte do mísy, překryjte potravinovou fólií a nechte v lednici odpočinout.

Do náplně budete potřebovat vypeckované datle, které si nakrájejte na menší kousky. Vložte je do misky, přijdete změklé máslo, hnědý cukr, trošku skořice a rum. Směs promíchejte. Máslo je potřeba důkladně rozetřít o stěny misky. S rumem se za chvíli spojí. Když je směs hotová, začněte se věnovat těstu.

Pracovní plochu si trošku podsypte moukou a těsto naposledy propracujte. Z těsta vyválejte asi 5mm silný, 30 cm dlouhý a asi 20 cm široký plát. Když je vyváleno, potřete těsto směsí, kterou rovnoměrně rozetřete po ploše. Těsto těsně stočte jako piškotovou roládu, podélně rozřízněte, položte oba kusy vedle sebe, společně je zatočte a vložte do kulaté formy. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte zhruba 30 minut. Vyndaný chlebíček nechte asi pět minut vychladnout. Opatrně oddělte od okrajů formy a servírujte na talířek. Mírně jej pocukrujte a vězte, že nejlépe chutná ještě teplý.

 

Další novinky a zajímavé tipy najdete na facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.

Videa

reklama

reklama