Sirup a ocet z bezinkových květů

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 lahve (po 750 ml)
Sirup a ocet z bezinkových květů  Foto:
Sirup a ocet z bezinkových květů
Foto: Letní kuchyně

Bezinkový sirup má velmi jemnou a příjemnou chuť, která se skvěle hodí do letních limonád. Připravte si zásobu právě teď, kdy bez začíná kvést a uchovejte si jeho omamnou vůni na celé léto. A vyzkoušejte i ochucený bezinkový ocet, který skvěle dochutí saláty!

Suroviny
voda 1,5 litru
květenství bezu černého 12–15 ks
kyselina citronová 30 g
Postup
1

Ve velkém hrnci přiveďte k varu za občasného zamíchání vodu s cukrem, potom hrnec odstavte a sirup nechte zchladnout na vlažný – nikdy ho nelijte na květy horký, zničila by se tím jejich chuť.

2

Mezitím očistěte květenství bezu černého, odstraňte z něj případný drobný hmyz, uschlé květy a dlouhé stopky. V ideálním případě květy neoplachujte (proto je také pokud možno netrhejte v blízkosti silnic), nanejvýš je rychle obraťte ve studené vodě, okamžitě vytáhněte a vytřepte dosucha. Citron omyjte horkou vodou, utřete dosucha a nakrájejte na tenká kolečka.

3

Citronová kolečka a bezinkové květy dejte do mísy tak, aby květenství nebyla příliš stlačená, posypte je kyselinou citronovou a přelijte cukerným sirupem. Mísu přiklopte talířem nebo přikryjte alobalem a uložte na 3–5 dnů do chladničky.

4

Připravte láhve se šroubovacím uzávěrem: důkladně je vypláchněte a sterilizujte zhruba 5 minut v troubě předehřáté na 90 °C. Velký cedník vyložte čistou utěrkou (vhodná a levná je bavlněná plena) a položte na hrnec. Sirup z bezinkových květů přeceďte do hrnce (květenství můžete dále použít na přípravu octa – viz níže), přiveďte k varu a 5 minut prudce vařte. Naplňte do láhví a ihned uzavřete. Sirup uchovávejte nejlépe v chladničce – vydrží v ní zhruba 4 měsíce.

Dvojí užitek – ocet z bezinkových květů

Okapaná květenství po přípravě sirupu dejte do velké, široké, uzavíratelné sklenice. Očistěte 5 čerstvých květenství a spolu s 2 hřebíčky a asi 3cm kouskem naříznutého vanilkového lusku přidejte do sklenice. Přelijte 2 litry bílého vinného octa, sklenici uzavřete a ocet nechte stát 2–3 týdny na chladném, tmavém místě. Potom ho proceďte, jak je popsáno nahoře, a nalijte do láhví se šroubovacím uzávěrem.

Ocet z bezinkových květů se výborně hodí na přípravu listového salátu.

Sirup a ocet z bezinkových květů  Foto: Sirup a ocet z bezinkových květů; foto: Letní kuchyně

Letní kuchyně Foto:

LETNÍ KUCHYNĚ PLNÁ SLUNCE A VŮNÍ

Tanja Dusyová

Letní jídla mají mimořádnou přitažlivost, vůni, atmosféru. Vždyť je to také vrcholná sezona čerstvé křupavé zeleniny a šťavnatého ovoce. K tomu přidejte okouzlující aroma bylinek a vyřešili jste hádanku, které jídlo je prostě to nejlepší.

Tanya Dusyová šla ale ještě o kousek dál a kuchařku s originálními fotografiemi sestavila jako příběhy o stolování na zahradě, balkoně, pikniku, rodinný oběd na terase, svačinu v příjemném stínu altánku nebo jako mejdan s kamarády ve svitu lampionů. Mezi víc jak 150 recepty, z nichž voní léto, nechybí ani ty na uchování letní úrody a drobné pohoštění.

Vydalo nakladatelství Slovart.

 

Videa

reklama

reklama