Shakshuka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Shakshuka Foto:
Shakshuka
Foto: All

Znáte pokrm Shakshuka [šakšuka]? Původem je ze severní Afriky, ale běžně si ho vaří například i v Izraeli. Považuje se za snídaňové jídlo, ale jak můžete sami vidět, poslouží i jako správně sytá večeře.

Na přípravu receptu potřebujete syrové klobásky na gril, skvělá je např. tradiční italská salsiccia. Podstatné je, že obsah klobásek vyndáte ze střívek a přidáte je do rajčatové směsi. Pokud můžete, zajděte si pro ně do řeznictví, nicméně nebojte se zapátrat v běžných supermarketech. Jen si dostatečně pročtěte jednotlivé etikety.

Suroviny
olivový olej 1 lžíce
cibule, nakrájená 1 ks
česnek, podrcený 2 stroužky
červená nebo zelená paprika, bez semínek a na kostičky 1 ks
syrové grilovací klobásky 250 g
mletý kmín 1 lžička
mletá sladká paprika 1 lžička
mleté chilli 3/4–1 lžička
špetka kajenského pepře
celá loupaná rajčata z plechovky, nakrájená na kostky 2 ks (jedna cca 400 g)
sůl
vejce 6 ks
čerstvá plocholistá petržel, nakrájená 1/4 hrnku
chlebové placky
Postup
1

Na pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a za občasného míchání restujte doměkka.

2

Přidejte česnek, papriku, maso vymačkané ze střívek klobás, kmín, mletou papriku a chilli. Restujte, dokud česnek nezměkne a nerozvoní se.

3

Následně přidejte pokrájená rajčata a rajčatový protlak. Snižte plamen a nechejte probublávat asi 10–15 minut, dokud omáčka lehce nezhoustne. Dochuťte solí.

4

Lžící udělejte do omáčky šest menších důlků a do každého rozklepněte jedno vejce. Zakryjte pokličkou a vařte cca 5 minut (žloutky by měly být ještě lehce tekuté).

5

Před podáváním opatrně promíchejte bílky s rajčatovou omáčku (jako na obrázku), ale pozor: nesmíte poničit žloutky. Vše posypejte petrželkou a podávejte s chlebovými plackami.

 

Shakshuka 2 Foto: Shakshuka; foto: cafedelites.com

Videa

reklama

reklama