Shabu-shabu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Shabu-shabu  Foto:
Shabu-shabu
Foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

Legrační název tohoto japonského jídla odkazuje na zvuk, který vydává speciální kotlík, ve kterém se shabu-shabu připravuje. Jedná se o silný vývar, který si každý nalévá podle chuti do talíře, do kterého si vyskládá tence nakrájené maso, zeleninu či nudle. Ideální pohoštění na večírek s přáteli.

Suroviny
Vývar:
malé žampiony, nakrájené 200 g
portobello žampion nakrájený 1 ks
šitake houby, nakrájené 4 ks
cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
česnek, oloupaný 6 stroužků
voda 1,75 litru
Nudle:
čerstvý zázvor, nasekaný 2 lžíce
jalapeño paprička, zbavená semínek a nasekaná nadrobno 1 ks
sezamový olej 1 lžíce
pohankové soba nudle 100 g
houby šitake, nakrájené na tenké plátky 80 g
salát pak choi, rozdělený na listy 1 ks
tofu, nakrájené na kostičky 200 g
bílá ředkev, nastrouhaná 1/2 ks
hovězí nízký roštěnec (striploin), nakrájený na tenké plátky 450 g
jarní cibulka, na tenká kolečka 4 ks
čerstvý koriandr, nasekaný 1 lžíce
limeta 1/2 ks
Ponzu omáčka:
citronová šťáva 1 lžíce
rýžový ocet 1/2 lžičky
rýžové víno mirin 1/2 lžičky
třtinový cukr 1/2 lžičky
mleté chilli 1 špetka
Postup
1

Houby, cibuli, česnek a tymián vsypte do vysokého hrnce, zalijte vodou, zahřejte k varu, snižte na střední stupeň a nechte 1,5 hodiny vařit.

2

Na ponzu omáčku vyšlehejte všechny suroviny dohladka.

3

Vývar sceďte, můžete ho ponechat 4 dny v lednici nebo 2 měsíce v mrazáku. Do horkého vývaru přidejte zázvor, chilli papričku, sójovou a ponzu omáčku a zahřívejte. Sezamový olej restujte 1 minutu v pánvi a vlijte do vývaru. Vařte 3 minuty.

4

Mezitím uvařte soba nudle dle návodu na obalu, slijte je a rozdělte do misek. Kolem nich naaranžujte houby, pak choi salát, tofu a ředkev. Plátky masa srolujte a položte k nudlím. Přelijte vývarem, posypte cibulkou a koriandrem a zastříkněte limetou.

Shabu-shabu  Foto: Shabu-shabu; foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

Lehká kuchyně Foto:

Lehká kuchyně

Zdeněk Pohlreich

„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím, na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit tzv. z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“

V nové kuchařce najdete 87 receptů. Vydává nakladatelství Sevruga, doporučená cena 399 Kč.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Videa

reklama

reklama