Semínkový chléb s ořechy

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 bochník
Semínkový chléb s ořechy  Foto:
Semínkový chléb s ořechy
Foto: Máma mele vločky

Jak může taková spousta semínek a ořechů držet vůbec pohromadě? Díky psylliu! Tyto slupky semínek jitrocele indického obsahují mnoho vlákniny, která smícháním s vodou spojí všechny ostatní suroviny do úžasného kousku pečiva.

Další originální recepty bez lepku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Ochutnejte léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH nabízí plnou náruč nových receptů, s kterými si období prázdnin užijete ještě více naplno! Časopis najdete v prodeji již od 7. června, tak...
Suroviny
pohankové vločky 140 g
slunečnicová semínka 100 g
dýňová semínka 40 g
lněná semínka 90 g
neloupané mandle 60 g
chia semínka 2 lžíce
psyllium 4 lžíce
sůl 1 lžička
voda 350 ml
rostlinný olej 3 lžíce
rýžový sirup 1 lžíce
melasa 1 lžička
Postup
1

Pohankové vločky rozmixujte najemno. Nasypte je do mísy a smíchejte se všemi suchými ingrediencemi. V druhé nádobě smíchejte vodu, olej, sirup a melasu a přilijte k suchým ingrediencím. Důkladně promíchejte, až vznikne velmi lepkavé těsto. Pokud je hmota příliš drobivá, přidejte 1–2 lžičky vody.

2

Směs přeneste do formy na chlebíček a nechte přes den odležet v lednici. Formu s těstem vyjměte a nechte 30 minut stát na lince, aby těsto nedostalo v troubě teplotní šok. Troubu předehřejte na 175 °C, vložte chléb a pečte 30 minut.

3

Opatrně ho vyklopte z formy a postavte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte ještě zhruba 30 minut, až na poklep zní dutě. Vyjměte a nechte zcela vychladnout.

PRIMA TIP: Před krájením nechte chléb dokonale vychladnout. Drží ho pohromadě jenom psyllium a pohankový škrob a jejich spojenectví funguje podobně jako pudink – horký se rozteče, ale jakmile jednou vychladne, drží hezky na svém místě. Proto chléb upečte večer předem a ráno ho máte připravený k snídani. Opékání a toustování už snáší bez problémů.

Semínkový chléb s ořechy  Foto: Semínkový chléb s ořechy , Foto: Máma mele vločky

MÁMA MELE VLOČKY

Máma mele vločky Foto:

Martina Alinče Dvořáková

Zahradní a krajinná architektka se rozhodla postavit výzvě bezlepkového vaření pro manžela Honzu čelem a když na trhu neobjevila žádnou vhodnou bezlepkovou kuchařku pro každý den, začala zkoumat jednotlivé suroviny a jejich kombinace s vědeckou důkladností. Po mnoha experimentech si rodina pochutnala na výborných jídlech bez lepku a často i bez zbytečného cukru či laktózy.

Martina Alinče Dvořáková ráda používá amarant, pohanku, čirok, tapioku, jáhly, ale i rýži či kukuřici a další bezlepkové suroviny, z kterých připravuje pokrmy na každý den a pro všechny příležitosti – od svačin po svátky. Své oblíbené recepty sepsala v kuchařce Máma mele vločky, kterou nafotila Lucie Fenclová. A protože doma moc maso nejedí, z knihy nakonec vypadlo úplně.

Vydává Došel karamel.

Videa

reklama

reklama