Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem Foto:
Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem
Foto: Hermína / Prima

Šťavnatá sekaná je velmi lahodné jídlo, kterým uspokojíte potřeby i velké rodiny. Zkuste tentokrát variaci podle Karolíny. Maso podlijte pivem a navrch masa připravte chuťově výraznou hořčičnou kůrku.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
velká cibule, nakrájená najemno 1 ks
olej 1 lžíce
vepřový bůček, mletý 500 g
hovězí krk, mletý 500 g
sůl 2 lžičky
hladká mouka 2 lžíce
strouhanka 6 lžic
česnek 3 stroužky
vejce 2 ks
sušená majoránka 3 lžíce
plnotučná hořčice 3 lžíce
hrubozrnná hořčice 1 lžíce
pivo 1,5 dl + cca 1 dl na podlití
trochu sádla na vymazání pekáče
K podávání:
kyselé okurky
šťouchané brambory
Postup
1

Cibuli nakrájejte na velmi jemno a osmažte na oleji jen do chvíle, kdy začnou okraje zlátnout. Troubu si předehřejte na 180 °C.

2

Do mísy dejte oba druhy masa. Přidejte sůl, mouku, strouhanku, prolisovaný česnek, vajíčka, majoránku, tymián, 2 lžíce plnotučné hořčice, pivo, a osmaženou cibulku. Vypracujte důkladně masovou směs (klidně ho propracovávejte rukama 20 minut, nebo to svěřte stroji), a na závěr šiškou několikrát pořádně prašťte o pracovní desku. Tím pomůžete její soudržnosti. V sekané by neměl zůstat vzduch - ten totiž potom způsobuje trhliny.

3

Smíchejte si směs z jedné lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce hrubozrnné hořcice, a 1 lžíce piva. Vytvarujte bochánek, vložte ho do pekáčku trošku vymazaného sádlem, svrchu důkladně potřete směsí hořčic a piva. Podlijte ještě troškou piva (aby bylo v pekáči tak 1 cm tekutiny) a dejte péct. Optimální je hodina pečení při 180 °C. Občas polévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou (už ne pivem, to už by bylo příliš hořkosti).

4

Hotovou sekanou poznáte podle pěkné zlatavé barvy na povrchu. Když ji potíráte hořčicí, nebude mít pevnou kůru jako má při potírání bílkem, ale její kůrka bude o to chutnější. Krájejte na plátky a podávejte s kyselou okurkou a třeba šťouchanými bramborami.

Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem Foto:

Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem, foto: Hermína / Prima

Rozhovor s Karolínou a další recepty z jejího pořadu najdete v časopise Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...
Videa

reklama

reklama