Sekaná s cizrnovo-rajčatovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
DSC_0157-1024x680_Fotor Foto:
DSC_0157-1024x680_Fotor
Foto: All

Většina rodin používá dokola jeden a ten samý recept na sekanou, i když by se na tom mohli pěkně vyřádit. Stačí přidat do masové směsi jiné koření, slaninu nebo třeba sýr a hned dostane jídlo naprosto jiný rozměr.

Suroviny
mleté hovězí maso 400 g
mleté vepřové maso 100 g
cibule 1 ks
kmín 1 lžička
čerstvý koriandr 1 hrst
dijonská hořčice 1 lžíce
slanina nebo pancetta
čedar 80 g
starší houska 1 ks
vejce 1 ks
sůl
Cizrnovo-rajčatová omáčka:
krájená rajčata 2 plechovky
šalotka 1 ks
česnek 2 stroužky
čerstvé chilli
limetka
uzená paprika
balzamiko 2 lžíce
Postup
1

Mleté maso dejte do větší mísy, ve které pak všechno společně promícháte. Cibuli nasekejte na drobno a společně s kmínem orestujte na pánvi s kapkou olivového oleje, dokud cibulka nezezlátne a kmín se nerozvoní. Přidejte k masu společně s částí čerstvého koriandru, lžicí dijonské hořčice, čedarem, rozšlehaným vejcem a nakrájeným nebo natrhaným pečivem na malé kousky. Všechno dokonale promíchejte, osolte a opepřete. Pokud si nebudete jistí s dochucením sekané, vemte kousek už umíchaného masa a opečte ho na pánvi. Tak budete moci vyzkoušet, jestli je dostatečně dochucené a jestli ještě něco neschází.

2

Z mletého masa vytvořte šišku sekané, ideálně rovnoměrně širokou, aby se všechny části propekly zároveň. Takhle uloženou v pánvi nebo pekáčku ji dejte péct do trouby na 200 °C alespoň na 30 minut.

3

Mezitím, než se sekaná upeče, udělejte omáčku. Ve větší pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, přidejte šalotku, chilli a česnek, vše nasekané na drobno. Raději ztlumte plamen, protože česnek má tendenci se rychle připalovat. Přidejte uzenou papriku a nechte chvíli restovat, aby se probudila vůně, pak přidejte cizrnu, nasekaná rajčata, worcestrovou omáčku a balzamikový ocet. Takhle na mírném plameni nechte lehce probublávat, aby se všechny chutě spojily. Nezapomeňte dochutit solí, pepřem a nakonec i limetou, ale to až úplně v závěru.

4

Jakmile máte sekanou hotovou, vytáhněte ji z trouby a před podáváním ji ještě vyšperkujte. Sekanou vytáhněte z pánve, slijte většinu přebytečného tuku a přidejte všechnu cizrnovou omáčku. Můžete ji dát ještě na chvíli na sporák, kdy se při pravidelném míchání uvolní všechny lehce připálené kousky masa ze dna, ve kterých je spousta chuti. Vložte sekanou k cizrně, rozložte k ní slaninu nebo pancettu a ještě ji vložte na 10–15 minut zpátky do trouby, aby se pěkně zapekla.

Sekaná s cizrnovo-rajčatovou omáčkou Foto:

Sekaná s cizrnovo-rajčatovou omáčkou Foto:

Sekaná s cizrnovo-rajčatovou omáčkou                                                           Foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času, a také zastává úlohu fotografky a stylistky. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

 

Videa

reklama

reklama