Segedínský guláš

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Segedínský guláš Foto:
Segedínský guláš
Foto: Kuchařka pro dceru

Sebevědomí závratně roste při pomyšlení, že dokážete bez velké dřiny udělat velký hrnec báječného jídla. A právě kotel výborného guláše ve vás zaručeně probudí pocit nadvlády nad vlastní kuchyní :)

Suroviny
vepřová plec 600–800 g
cibule 1 ks
sádlo 2 lžíce
drcený kmín 1 lžička
sladká mletá paprika 2 lžičky
sůl 1 lžička
Postup
1

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kousky. Maso opláchněte pod studenou tekoucí vodou, nechte okapat nebo osušte papírovou utěrkou a pokrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 centimetry. Dejte vařit ½ l vody.

2

Začněte rozehřívat sádlo ve velkém hrnci (nedočkavý kuchtík sáhne rovnou po papiňáku), jakmile se rozpustí, přidejte cibuli a při střední teplotě ji 2 minuty za stálého míchání vařečkou poduste. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte maso. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu, a pak ještě dál, dokud se tekutina neodpaří. Jakmile se maso po vypaření tekutiny opět začne smažit, nechte ho zezlátnout a odstavte z vařiče.

3

Do hrnce přidejte kmín a mletou papriku a promíchejte, aby se všechna paprika rozpustila v tuku. Zalijte horkou vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené, promíchejte, vraťte na plotýnku a při velmi mírné teplotě pozvolna duste zakryté nejméně 1 hodinu téměř doměkka. V tlakovém hrnci počítejte s přibližně 20 minutami, přesný údaj naleznete v příslušné příručce ke svému hrnci.

4

Zelí nasypte do cedníku a pod studenou tekoucí vodou krátce propláchněte, zbavíte ho tak přílišné kyselosti. Tlakem ruky zbavte zelí přebytečné vody a na velkém kuchyňském prkénku ho pokrájejte co 2 centimetry. Přidejte zelí do hrnce k masu a společně duste ještě 15 minut, dokud nebude měkké i zelí.

5

Do hotového guláše vmíchejte kysanou smetanu a už nevařte. Jinou možností, jak zahustit a zároveň zjemnit segedínský guláš, je použít obyčejnou smetanou na vaření a lžíci hladké mouky. Mouku dobře rozmíchejte ve smetaně a přes malý cedníček nalijte do vroucího guláše. Okamžitě rozmíchejte v guláši a ještě 10 minut provařujte při mírné teplotě, občas zamíchejte. Podávejte s knedlíkem.

Segedínský guláš Foto:

Segedínský guláš                                                                                 Foto: Kuchařka pro dceru

Kuchařka pro dceru

Kuchařka pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová

Jak se naučit vařit dobře a s chutí? Jak ovládnout kuchyň? Jak překonat nástrahy složitějších jídel a dosáhnout dokonalosti? Tohle všechno naučí kuchařky-začátečnice Kuchařka pro dceru tak, jak by je to naučila jejich matka, kdyby na to měla čas.

Když se nezkušená dívka rozhodne naučit vařit, současné kuchařky jí příliš nepomohou – sklouzávají k příkazům, hemží se nejasnými pojmy, zapomínají upozorňovat na kritické okamžiky a nejčastější chyby. A už vůbec nedodají povzbuzení.

Tato knížka je však jiná. Naučí vás nejen o vaření přemýšlet, ale vezme vás za ruku a ukáže na vlastní zkušenosti autorky, jak to při objevování nejrůznějších tajů v kuchyni chodí. Máte tak v rukou rádkyni a kamarádku, která sdělí nejen vlastní doporučení, ale také poodhalí své pocity. A pokusí se zabránit tomu, abyste se nedopustili zbytečných kulinářských katastrof.

Kuchařka obsahuje 185 vyzkoušených receptů, jak uspět hned napoprvé...

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Videa

reklama

reklama