Sardské rizoto

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Sardské rizoto  Foto:
Sardské rizoto
Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova

Pokud hledáte tip na hřejivé a syté jídlo, které vám udělá dobře na duši, zkuste toto rizoto v sardském stylu.

Suroviny
Rizoto:
kulatozrnná rýže na rizoto 600 g
strouhaný sýr Pecorino 100 g
máslo 1 velká lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
Vepřové ragú:
olivový olej 4 lžíce
cibule, nasekaná najemno 1 ks
mleté vepřové maso 500 g
silné červené víno, ideálně sardské Cannonau 350 ml
zeleninový vývar 400 ml
rajčatová passata 400 g
špetka cukru
šafrán 1/2 lžičky
Postup
1

Nejprve udělejte ragú – já ho dělám vždy den dopředu, aby se pěkně rozleželo. Na oleji opečte dorůžova cibuli, pak přidejte maso a zprudka ho opékejte – vařečkou ho drťte, aby se rozpadalo na co nejmenší části a ty se ze všech stran opekly dohněda. Maso se musí opékat, ne dusit. Pak vlijte víno a vývar, vmíchejte passatu, cukr a šafrán. Vše promíchejte a podle chuti osolte. Na středním plameni nechte probublávat 20–25 minut.

2

Pusťte se do rizota. Olej rozpalte v pánvi s vyšším okrajem, vsypte rýži a zhruba 5 minut ji opékejte a stále promíchávejte, aby se všechna zrna postupně obalila olejem. Pak do pánve přidejte polovinu ragú a 5 minut vařte. Rýže nasákne hodně vody či šťávy, takže ji pozorně sledujte, případně dolijte horkou vodu nebo vývar. Přidejte zbytek ragú a vařte dalších 10 minut, aby byla rýže měkká. Nakonec vmíchejte pecorino, máslo a rizoto podle chuti osolte a opepřete. Před podáváním nechte pár minut stát.

Sardské rizoto  Foto:

Sardské rizoto                                                              Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Přečtěte si rozhovor s autorkou této překrásné kuchařky:

Článek

Karolina Konečná  Foto:

Sardinie, láska na celý život

V těchto dnech právě vychází další nová kuchařka. Krásná, výtvarná a jedinečná. Kuchařka z ostrova Sardinie. Napsala a vydává ji novinářka Karolina Konečná.
Videa

reklama

reklama