Sardinské těstoviny se slávkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Sardinské těstoviny se slávkami  Foto:
Sardinské těstoviny se slávkami
Foto: Dva italští gurmáni jedí po italsku

Fregola je druh těstovin z tvrdé pšenice a vyrábí se pouze na Sardinii. (Tamní rčení říká, že dívka se může vdávat teprve tehdy, když se naučí připravit dokonalou fregolu.)

Tyto drobné těstoviny můžete koupit ve vybraných obchodech s italskými specialitami a na Sardinii se setkáte i s čerstvou, ručně připravovanou fregolou, která připomíná velká zrnka kuskusu. Její původ možná sahá až do Afriky, na Sardinii se dostala s Římany. Ve spojení se slávkami je vynikající.

Suroviny
těstoviny fregola 300 g
sůl
čerstvě namletý černý pepř
olivový olej 4 lžíce
parmice nakrájená na kousky 200 g
suché bílé víno 125 ml
čerstvá nebo konzervovaná nadrcená rajčata 400 g
kajenský pepř 1 malá špetka
čerstvé slávky 1 kg
čerstvá hladkolistá petrželka, nasekaná 2 lžíce
Postup
1

Těstoviny vařte ve velkém hrnci s mírně osolenou vodou (asi 10 minut), dokud nejsou al dente. Slijte a dejte stranou.

2

Ve velké pánvi rozehřejte olej a doměkka v něm osmahněte česnek. Pozor, aby nezhnědl. Přidejte rybí maso a několik minut smažte, pak přilijte víno a přidejte rajčata. Ochuťte solí a černým a kajenským pepřem a 5–6 minut vařte.

3

Slávky důkladně omyjte a očistěte a pod tekoucí studenou vodou odstraňte všechny „vousy“. Očištěné slávky přidejte k rybí omáčce, zakryjte poklicí a duste (několik minut), dokud se slávky neotevřou.

4

Do pánve přidejte těstoviny a petrželku a dobře promíchejte. Rozdělte do hlubokých talířů. Jídlo se jí lžící a prsty.

Sardinské těstoviny se slávkami  Foto: Dva italští gurmáni jedí po italsku

Sardinské těstoviny se slávkami. Foto: Dva italští gurmáni jedí po italsku

 

Dva italští gurmáni jedí po italsku

Dva italští gurmáni jedí po italskuDva italští gurmáni se vracejí do rodné Itálie. Uznávaní kuchaři a dlouholetí přátelé Antonio Carluccio a Gennaro Contaldo v něm čtenáře seznamují s nádhernou krajinou, tradicemi a lahodným jídlem italských hor, pobřeží a úrodných plání.

Jídlo je asi nejdůležitější věcí v životě každého Itala, a ať se děje cokoliv, musí se vařit, kvalita surovin musí být perfektní a jejich příprava bezchybná,“ píší Carluccio a Contaldo v úvodu knihy.

Vášeň pro úžasné jídlo Italy spojuje, italská krajina je však velmi rozmanitá a ráz krajiny ovlivňuje i charakter regionálních kulinářských stylů. V první kapitole představují syté pochoutky z hor – hřejivé pokrmy z těstovin, rýže nebo brambor s lahodnou chutí másla. V další části se přesouvají na pobřeží a seznamují čtenáře se svěžími recepty z mořských ryb a plodů moře. Ve třetí kapitole pak představují jídla z bohatství řek a plání.

Kniha obsahuje více než 80 receptů, které doplňují fotografie lákavých pokrmů. Nechybí však ani snímky fascinujících scenérií italské krajiny a ze života městských i venkovských obyvatel Itálie.

Vydalo nakladatelství Euromedia Group, k. s. – Ikar v srpnu 2014, MOC 449 Kč

Videa

reklama

reklama