Salát ze sladkých brambor, kořeněné quinoy a brokolice

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Salát ze slaských brambor, kořeněné quinoy a brokolice  Foto:
Salát ze slaských brambor, kořeněné quinoy a brokolice
Foto: archiv restaurace Podolka

Fantastický salát je díky quinoe dostatečně sytý, takže ho v klidu můžete servírovat jako vegetariánské hlavní jídlo nebo jako výbornou přílohu k pečenému masu či mořským plodům. O recept se s námi podělila oblíbená restaurace Podolka.

Suroviny
batáty, očištěné a nakrájené na cca 1,5cm kostky 800 g
quinoa 200 g
brokolice rozdělená na malé kousky 300 g
kešu oříšky rozdrcené na menší kousky 200 g
hrášek, cukrový hrášek nebo hráškové výhonky 100 g
černá cherry rajčátka 100 g
olivový olej nebo přepuštěné máslo 60 ml
nasekaná pažitka 50 g
římský kmín 1/2 lžičky
kurkuma 1 lžička
sůl 1 lžička
Dresink:
šťáva z grepu 30 ml
med (na doslazení) 10 g
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C. Nakrájené, osolené a opepřené brambory promíchejte s tukem a vložte na papírem vyloženém plechu do trouby. Snažte se, aby na sobě brambory nebyly namačkané a mohly se bez problémů opéct. Po upečení nechte vychladnout.

2

V menším hrnci uveďte půl litru vody do varu společně se solí, římským kmínem a kurkumou. Stáhněte plamen, vhoďte dobře propláchnutou quinou a zlehka vařte cca 10 minut. Nechte ji zlehka vystydnout.

3

Mezitím spařte brokolici v horké vodě a okamžitě po vyjmutí ji zchlaďte studenou vodou. Díky zchlazení nezešedne. Cherry rajčata překrájejte, hrášek vyloupejte z lusků nebo překrájejte mladé lusky na menší kousky a smíchejte se všemi tuhými složkami salátu.

4

Šťávu z grepu smíchejte s medem a olivovým olejem. Podle chuti přidejte med. Dresink smíchejte se salátem těsně před podáváním.

 

Podolka Foto:

O restauraci PODOLKA

Restaurace Podolka se otevřela v dubnu 2012 v Praze 4 – Podolí, v prostorách Yacht klubu CERE. Nabízí denně čerstvé speciality pestré vegetariánské, rybí i masové kuchyně. Kuchaři připravují pokrmy a nápoje s úctou a respektem k přírodním zdrojům podle vlastních receptur, s využitím zejména tuzemské sezonní nabídky surovin, ze zdrojů domácích producentů a šetrných společností. V Maurerově výběru Grand Restaurant 2014 restauraci najdete na 95. místě. Jejím šéfkuchařem je Jaroslav Rezek.

Více informací najdete na www.restauracepodolka.cz

Videa

reklama

reklama