Salát z topinamburů

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Salát z topinamburů Foto:
Salát z topinamburů
Foto: Gurmet

Syrový zásadotvorný salát, to je ideál, ke kterému bychom měli směřovat co nejčastěji, a to nejen v době jarní očisty.

Slunečnici topinamburu neboli topinamburu hlíznatému se lidově říká také židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Rostliny s květy, které vypadají jako malé slunečnice, jsou ve své podstatě plevel. Najdete je na každém úhoru (nejčastěji lemují železniční tratě). Jejich hlízy se ale řadí do kategorie velmi zdravých surovin. Obsahují hodně draslíku, železa, fosforu, vitaminů skupiny B a zejména inulinu, což je polymer fruktózy, vhodný pro diabetiky. Neobsahují olej ani škrob, čímž se liší od běžných brambor. Ve větším je u nás pěstuje ing. Aleš Břenek, na jehož stránkách www.topishop.cz najdete o těchto zdravých hlízách více informací.

Suroviny
topinambury, oloupané 6 ks
mrkev, oloupaná 5 ks
nahrubo nasekané ořechy (může být i směs) 1 šálek
Zálivka:
olivový olej (ještě lepší je arašídový nebo ořechový) 1 lžíce
med 2 lžíce
grapefruitová šťáva 3 lžíce
Postup
1

Topinambury a mrkev najemno nastrouhejte a promíchejte se zálivkou ušlehanou z oleje, medu a ovocné šťávy.

2

Vmíchejte nahrubo nasekané ořechy (pár si jich nechte na ozdobení salátu) a ihned podávejte.

Gurmet - březen 2014Gurmet - Vaše škola vaření

březnovém čísle časopisu Gurmet najdete lahůdkové toulky po Středočeském kraji a kuchyni staré Prahy. Naučíme vás také to nejlepší bramborové těsto a jaké dobroty si z něj můžete sami připravit. Další díl seriálu Gurmet kolem světa vás zavede do Velké Británie, takže nejprve vás čeká nedělní oběd v anglickém stylu, při kterém vám nabídneme skvělý rostbíf či mraženou vinnou pěnu s portským.

Spojnicí mezi kuchyní této ostrovní země a Českem je pečicí nádoba značky Remoska, a my jsme se proto rozhodli inspirovat vás několika recepty, které speciálně pro remosku a její britské uživatelky upravila česká rodačka lady Milena Grenfell-Baines, jejíž životní příběh najdete v březnovém čísle také. Exkluzivně vám též přinášíme recepty ikonického britského šéfkuchaře Jamieho Olivera.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama