Salát z růžičkové kapusty se švestkami a chilli

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát z růžičkové kapusty se švestkami a chilli  Foto:
Salát z růžičkové kapusty se švestkami a chilli
Foto: Petr Klemeš / PEDRO LOCO

Pokud jste příznivci této komplikovanější zeleniny, váš vztah k ní nabude nový rozměr. Jestli jste doposud patřili mezi zaryté odpůrce těchto mnohdy špatně připravovaných a tudíž nahořklých, rozmatlaných kuliček známých ze školní jídelny, věřte, že se zamilujete.

U tohoto salátu potřebujete trochu trpělivosti na začátku, ale samotné vaření trvá pouze v řádu pár minut. Odměnou vám pak bude fantastická kombinace, vytěsněné negativní vzpomínky a neuvěřitelný chuťový zážitek.

Zorientujte se v druzích chilli papriček v obsáhlém článku:

Článek

Chilli - paleta chutí i pálivosti  Foto:

Chilli – široká paleta chutí i pálivosti

Poslední dobou se u nás začíná těšit větší oblibě plodina veskrze exotická, avšak ne úplně neznámá. Mnozí ji opěvují a neumějí si bez ní představit téměř každé jídlo,...
Suroviny
slanina (anglická nebo ještě lépe tyrolský špek) 100–120 g
sušené švestky, zbavené pecky 100 g
šalotka 100 g
čerstvé chilli papričky (nejlépe thajské chilli nebo Habanero) 2 ks
krémové balzamiko
hrubozrnná mořská sůl
olivový olej 2 lžíce
Postup
1

Pod studenou vodou omyjte kapustu, odřízněte spodní část, která drží lístky pohromadě, a ty následně opatrně oloupejte, chce to trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Zůstane vám malé „srdíčko“, které můžete použít třeba do polévky.

2

Šalotku nakrájejte na jemné plátky, špek a sušené švestky na kostičky.

3

Na rozpálené pánvi s olivovým olejem restujte po dobu dvou minut šalotku a slaninu. Přidejte nakrájenou chilli papričku a sušené švestky, opět dvě minuty restujte, vložte lístky kapusty, krátce prohoďte, zakapejte dle chuti balzamikem, ale nenechávejte ji na pánvi déle než minutu.

4

Vložte na talíř, dle chuti posypte několika krystalky hrubozrnné mořské soli a užívejte si báječné kombinace slaniny, švestek, chilli a růžičkové kapusty, která snad získá místo ve vašem srdci i jídelníčku. Podávejte ideálně s čerstvým bílým pečivem.

Salát z růžičkové kapusty se švestkami a chilli  Foto:

Salát z růžičkové kapusty se švestkami a chilli           Foto: Petr Klemeš, www.pedroloco.eu

Videa

reklama

reklama