Salát z pekingského zelí se sezamem a chilli

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Salát z pekingského zelí se sezamem a chilli  Foto:
Salát z pekingského zelí se sezamem a chilli
Foto: Petr Klemeš / PEDRO LOCO

V zimním období je přísun vitamínů víc než nutností a pokud jsou v takové chutné formě, jako je tomu u tohoto receptu, je to ještě lepší. Zkuste ho připravit třeba na silvestrovskou oslavu, salát je příjemně pikantní a velmi osvěžující.

Čínské zelí je dostupné prakticky po celý rok, obsahuje více vitamínu C než citron, draslík, hořčík, vápník a mnoho dalších užitečných látek. Další suroviny jako je paprika, zázvor a chilli pak umocní příznivý vliv na zdraví.

Při přípravě tohoto receptu použijte ideálně chilli papričku Capsicum Chinese.

Zorientujte se v druzích chilli papriček v obsáhlém článku:

Článek

Chilli - paleta chutí i pálivosti  Foto:

Chilli – široká paleta chutí i pálivosti

Poslední dobou se u nás začíná těšit větší oblibě plodina veskrze exotická, avšak ne úplně neznámá. Mnozí ji opěvují a neumějí si bez ní představit téměř každé jídlo,...
Suroviny
pekingské zelí 1 hlávka
paprika 2 ks
větší mrkev 1 ks
sezamová semínka 1 lžíce
čerstvé nebo sušené chilli - ideálně Capsicum Chinese
čerstvý zázvor 3cm kousek
rýžový ocet 8 lžic
voda 8 lžic
sezamový olej 4 lžíce
cukr 2 lžičky
sůl 1/2 lžičky
petržel nebo pažitka na ozdobení
Postup
1

Zelí, papriku i mrkev očistěte, nakrájejte na souměrné nudličky, vložte do mísy a důkladně promíchejte.

2

Na zálivku si zvlášť do mísy nastrouhejte slupky zbavený zázvor. Přidejte ocet, vodu, sezamový olej, cukr, sůl a chilli. Nechte pár minut odležet, chutě se pak krásně spojí a chilli prostoupí do celé zálivky.

3

Těsně před podáváním zalijte zálivkou, důkladně promíchejte, zasypte sezamem, dozdobte petrželkou či pažitkou a podávejte.

Salát z pekingského zelí se sezamem a chilli  Foto:

Salát z pekingského zelí se sezamem a chilli, foto: Petr Klemeš, www.pedroloco.eu

Videa

reklama

reklama