Salát z mladého zelí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát z mladého zelí Foto:
Salát z mladého zelí
Foto: Jezte česky

Rychlý a jednoduchý salát do letních dnů. Skvěle osvěží, zasytí a ještě je opravdu zdravý.

Suroviny
mladé zelí 1 hlávka
sůl 1 lžička
drcený kmín 1 lžička
karotka 2 ks
citron 1 ks
přírodní cukr 1 lžíce
panenský řepkový olej 2 lžíce
Postup
1

Hlávku zelí překrojte nejdřív na polovinu a půlky rozdělte na čtvrtky. Podél řezné strany krájejte na velmi slabé nudličky a dejte je do velké mísy. Přidejte sůl s kmínem a rukou promněte. Nechte chvilku odležet v chladu.

2

Mezitím očistěte a nastrouhejte karotku. Z citronu nastrouhejte 1/4 lžičky kůry a pak z něj vymačkejte šťávu. Smíchejte ji s cukrem, kůrou a olejem.

3

Do odleželého zelí, které pustilo šťávu, přidejte nastrouhanou karotku a citronovou zálivku. Promíchejte a servírujte.

4

Jana: „Salát můžete ozdobit i jedlými kvítky, jako je například chrpa nebo sedmikráska. Nebojte se experimentovat a využívejte všeho jedlého, co vám příroda v létě nabízí.“

5

Salát z mladého zelí Foto: Jezte česky

Salát z mladého zelí, Foto: Jezte česky

 

Jezte českyJEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama