Salát z kuskusu s fetou a avokádem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát z kuskusu s fetou a avokádem  Foto:
Salát z kuskusu s fetou a avokádem
Foto: Škoda nevařit

Kuskus je drobná zlatavá krupička z tvrdozrnné pšenice, která pochází ze severní Afriky a používá se převážně jako příloha k masu, rybě nebo taky jako přísada do salátu.

Kuskus má tu výhodu, že se může jíst studený i teplý, takže když si ho připravíte večer do krabičky, máte na druhý den vystaráno. Salát z kuskusu je lehký a hodí se skvěle k obědu, svačině i večeři.

Suroviny
Salát:
kuskus 500 g
drůbeží vývar 1 litr
avokádo, oloupané 1–2 ks
kapary 6 ks
sýr feta 200 g
cibule nebo šalotka 1 ks
sušená rajčata naložená v oleji 10 ks
hladkolistá petržel 1 snítka
piniová semínka 1 hrst
menší salátová okurka 1/2 ks
několik lístků salátu (římský, polníček, špenát nebo rukola)
čerstvý hrášek 1 hrst
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
K servírování:
chilli paprička podle chuti
Postup
1

Kuskus nasypte do mísy, zalijte teplým vývarem tak, aby byl zcela ponořený, promíchejte a na teplém místě nechte odstát, dokud neabsorbuje všechnu tekutinu. Podle chuti osolte a opepřete. Pak ho ochutnejte, a jestli bude pořád tvrdý, znovu přilijte vývar a proces opakujte – hotový kuskus má být měkký.

2

Oloupané avokádo nakrájejte na plátky a dejte do misky. Přidejte nasekané kapary, fetu, cibuli, rajčata, petrželku a okurku. Na suché pánvi zlehka opražte pár piniových semínek (pozor, ať je nespálíte, byly by hořké) a spolu s olejem, citronovou šťávou, natrhanými lístky salátu a kuličkami hrášku je vhoďte do mísy. Pak přidejte kuskus. Ten s ostatními ingrediencemi pěkně promíchejte a dochuťte podle uvážení.

3

P. S.: Dávejte si pozor, ať do kuskusu nevlijete vývaru příliš. Zůstala by v něm přebytečná tekutina, kterou nechceme.

4

Salát nandejte do misek nebo na talíře a dokončete kapkou olivového oleje (kdo chce, může si jídlo vylepšit chilli papričkou). Pokud jste při předchozí přípravě nepoužili všechny ingredience, můžete jimi salát dozdobit.

Salát z kuskusu s fetou a avokádem  Foto: Salát z kuskusu s fetou a avokádem, foto: Škoda nevařit

Škoda nevařit, Foto:

Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby

Mladý kuchař Martin Škoda vaří už dobrých deset let a a ve svých osmnácti letech napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou skvělých receptů a hudby. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Knihu Martina Škody „Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby“ vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců ji koupíte za 399 Kč.

 

 

 

 

Videa

reklama

reklama