Salát z grilovaného hovězího roštěnce

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát z grilovaného hovězího roštěnce Foto:
Salát z grilovaného hovězího roštěnce
Foto: Roman Paulus

Recepty z kuchařky Muži sobě už ze stránek Prima Fresh znáte. Od křenové omáčky přes vyhlášený tatarák a jablečný crumble se dostáváme k exotické parádičce od Romana Pauluse. Nechte si chutnat!

Pěkná asijská věc! Thajská kuchyně mi připadá moc hezká, je slaná, kyselá a sladká. Slanost pochází z rybí omáčky, což je hrozně hnusná smradlavá věc – nepochopím, že z něčeho tak odporného vzniknou tak dobrá jídla. Jsou to vlastně zkvašené fermentované rybičky, které se používají jako solidlo… Pro celkovou ostrost jídla je rozhodující druh a množství použitého chilli. Já používám spíš ty větší papričky, které až tak moc nepálí.“ Roman Paulus

Suroviny
na dresink:
šťáva z limetek
rybí omáčka
sušené drcené chilli
na salát:
hovězí nízký roštěnec 500 g
lehká sójová omáčka 2 lžíce
červená cibule 200 g
čerstvý koriandr 30 g
čerstvá máta 30 g
osmažená šalotka 20 g
chips z lotosového kořenu na ozdobu
Postup
1

Nejdřív si připravte dresink, měl by chutnat sladce, slaně, kysele a ostře. Poměr surovin ale zvolte podle své chuti.

2

Maso očistěte, nakrájejte na plátky a namarinujte v lehké sójové omáčce. Potom ho ogrilujte, ideálně na dřevěném uhlí, aby zůstalo rare (jemně propečené), tedy asi 2 minuty z každé strany. Pokud vaříte doma, klidně maso připravte na pánvi. Nechte ho 10 minut odpočinout.

3

Odpočinuté maso nakrájete na tenké plátky napříč vláken a smíchejte s nasekanými bylinkami, nakrájenou cibulí a připraveným dresinkem.

4

Podávejte na talíři s banánovým listem, ozdobte smaženou šalotkou a chipsem z lotosového kořene. Je to taková kuchařská frajeřinka, ale velmi efektní. Přitom stačí kořen lotosu nakrájet na tenoučké plátky a v oleji osmažit jako chipsy.

Muži sobě

Muži sobě

Muži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.

Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).

Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.

Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč

Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe

Videa

reklama

reklama