Salát z fenyklu, špenátu a černé quinoy s grapefruitem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát z fenyklu, špenátu a černé quinoy s grapefruitem Foto:
Salát z fenyklu, špenátu a černé quinoy s grapefruitem
Foto: Zeleninová kuchařka

Quinoa je vydatná pseudoobilovina a její bílkoviny obsahují vyvážený poměr všech esenciálních aminokyselin. Černá quinoa je křupavější a má výraznější oříškovou chuť než její světlá příbuzná a skvěle tak vyniká s jemným špenátem, nasládlým fenyklem a hořkým grepem.

Článek

Grilovaný fenykl  Foto:

Ochutnejte výborný čerstvý fenykl! Máme pro vás 27 zajímavých receptů

Fenykl možná znáte jako koření s velmi výraznou chutí a vůní, které se používá k přípravě odvaru nebo se přidává k tučným masům. Fenykl je ale také lahůdková zelenina,...
Suroviny
Salát:
černá quinoa 120 g
růžový grapefruit 1 ks
malá červená cibule 1 ks
avokádo 1/2 ks
menší fenykl 1 bulva
čerstvý špenát 2 hrsti
pražená piniová semínka 1 hrst
mořská sůl a mletý barevný pepř
Dresink:
plnotučná hořčice 2 lžíce
olivový olej 1 lžíce
med 1 lžíce
šťáva z 1 limety nebo citronu
Postup
1

Quinou dobře propláchněte, zalijte 1,5násobným množstvím vody a přiveďte k varu. Ztlumte a na mírném stupni vařte zhruba 15 minut. Přiklopte pokličkou, odstavte a nechte 20 minut dojít. Vsypte ji do mísy a nechte vychladnout.

2

Grep oloupejte a rozdělte na měsíčky. Cibuli, avokádo, fenykl a špenát nakrájejte na libovolné kousky. Vsypte ke quinoe, zastříkněte citrusovou šťávou, osolte, opepřete a promíchejte.

3

Suroviny na dresink promíchejte v mističce a přelijte přes salát. Posypte opraženými piniemi.

PRIMA TIP: Znáte panenský med? Pochází z nově vystavěných a včelí matkou nezanesených plástů, a tak neobsahuje zbytkový cukr po zimování ani rezidua po včelách či jejich povinném přeléčení. Je naprosto čistý, mnohem jemnější, voňavější, chutnější než běžný med a podléhá později krystalizaci. Šéfkuchař Petr Klíma ho kupuje od Jiřího Smolíka, který chová včely v malé vísce Honezovice na západě Čech.

Zeleninová kuchařka Foto:

Seznamte se: PETR KLÍMA

Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.


 

Videa

reklama

reklama