Salát z avokáda s tuňákem a rajčaty

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Salát z avokáda s tuňákem a rajčaty Foto:
Salát z avokáda s tuňákem a rajčaty
Foto: KitchenStory.cz

Avokádo nemá nijak zvlášť výraznou chuť, a proto je potřeba ho skloubit se správnými ingrediencemi. Je ovšem velice zdravé a plné spousty skvělých látek pro naše tělo. Je významným zdrojem zdravých tuků, draslíku a vitamínu E, kterého obsahuje nejvíce ze všech druhů ovoce.

Připravili jsme pro vás salát z avokáda s rajčaty a tuňákem, který je naprosto ideální ke snídani. Dodá vám spoustu energie, abyste mohli začít další úspěšný den.

Suroviny
červená cibule 1/2 ks
tuňák v olivovém oleji 120 g
čerstvý koriandr 1 hrst
olivový olej 1 lžíce
sůl
Postup
1

Cibuli nakrájejte na co nejjemnější plátky. Protože chceme, aby měla jemnější chuť, je lepší ji trošku prosolit a chvíli nechat odležet na prkýnku. Nejenže ji ochutíte, ale ještě k tomu i změkne.

2

Avokádo rozpulte, vyndejte z něj pecku a pomocí lžíce vydloubněte dužinu. Avokádo společně s rajčaty nakrájejte na přibližně stejně velké kostky a dejte je do misky společně s cibulí a tuňákem.

3

Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a čerstvě namletý pepř. Vše opravdu zlehka promíchejte, aby zůstaly zachovány všechny textury. Zralé avokádo je poměrně měkké a lehce se může stát, že ho rozdrtíte.

4

Úplně nakonec nakrájejte čerstvý koriandr a přidejte na salát.


Prima tipy: v Čechách se dají nejčastěji sehnat dva druhy avokáda – Hass a Fuerte, které jsou vzhledově poměrně daleko. Hass – je světově nejpěstovanější odrůdou. Jeho slupka je hrbolatá, často se mu přezdívá ropucha. Barva je povětšinou hněda až hnědo-fialová a tvarem připomíná spíše vejce. Fuerte je naopak zelené a má hladkou slupku. Tvarem se přibližuje spíše hrušce.

Při nákupu avokáda dbejte na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech bývají ve většině případů spíše tvrdé, a tedy nezralé. V tomto případě avokádo nechte dozrát doma asi 2–3 dny při pokojové teplotě. Pamatujte na to, že teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak vám avokádo začne zevnitř černat.

Salát z avokáda s tuňákem a rajčaty Foto:

Salát z avokáda s tuňákem a rajčaty Foto: Salát z avokáda s tuňákem a rajčaty, Foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Chcete nahlédnout pod pokličku, jak vzniká web a časopis Prima FRESH? Sledujte nás na Instagramu :)

Fresh Instagram Foto:

Videa

reklama

reklama