Salát Waldorf s krůtím masem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát Waldorf s krůtím masem  Foto:
Salát Waldorf s krůtím masem
Foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

Překvapivě harmonické spojení chutí jablka, celeru, hroznového vína a majonézy objevil Oscar Tschirky, vrchní číšník hotelu Waldorf v New Yorku, mezi lety 1893 až 1896. Salát Waldorf měl velký úspěch a dočkal se různých variací, v roce 1928 se v něm poprvé objevily ořechy.

Zdeněk Pohlreich ve své kuchařce tento klasický recept mírně odlehčil řeckým jogurtem a krůtím masem.

Suroviny
krůtí prsa bez kůže a kosti 4 ks (à 150 g)
olivový olej 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
pekanové ořechy 100 g
řapíkatý celer, oloupaný a nakrájený na plátky 4 stonky
jablko nakrájené na kostičky 1 ks
červená cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
sýr s modrou plísní, rozdrobený 80 g
majonéza 2 lžíce
řecký jogurt 3 lžíce
bílý vinný ocet 1 lžička
výhonky řeřichy 200 g
Postup
1

Rozpalte pánev. Maso nakrájejte na 2cm plátky. Potřete je olejem, osolte, opepřete a opékejte na rozpálené pánvi dozlatova zhruba 5 minut. Otočte, vsypte pekanové ořechy a dopečte 3–5 minut.

2

Řapíkatý celer vsypte do vroucí osolené vody, povařte 1 minutu, vyjměte a zchlaďte v ledové vodě. Slijte a nechte okapat.

3

V míse promíchejte celer, jablko, cibuli a sýr. V misce vyšlehejte majonézu s jogurtem a octem, osolte, opepřete a podle chuti zašlehejte i šťávu z masa. Vmíchejte do salátu, posypte výhonky řeřichy a pekanovými ořechy a podávejte s krůtími plátky.

Salát Waldorf s krůtím masem  Foto: Salát Waldorf s krůtím masem; foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

Lehká kuchyně Foto:

Lehká kuchyně

Zdeněk Pohlreich

„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím, na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit tzv. z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“

V nové kuchařce najdete 87 receptů. Vydává nakladatelství Sevruga, doporučená cena 399 Kč.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Videa

reklama

reklama