Salát s uzenou makrelou, pomerančem a avokádem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát s uzenou makrelou, pomerančem a avokádem  Foto:
Salát s uzenou makrelou, pomerančem a avokádem
Foto: profimedia.cz

Tento salát může být v teplejších dnech i výborným hlavním chodem. Kromě zeleniny a vlastně i ovoce jsou v něm i brambory a rybí maso, takže téměř kompletní výživová škála. A co víc! Je také velmi dobrý :)

Suroviny
celá uzená makrela 1 ks
čerstvá rukola 50 g
středně velké brambory 6 ks
malá červená cibule (nebo jarní cibulka či šalotka) 1 ks
Zálivka:
čerstvě vymačkaná šťáva z pomeranče 6 lžic
hrubozrnná francouzská hořčice 2 lžičky
červený vinný ocet 2 lžičky
sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1

Na zálivku vyšlehejte hořčici, pomerančovou šťávu a ocet, okořeňte solí a pepřem. Do směsi pomalu zašlehávejte olej, až bude zálivka hladká a všechny složky spojené.

2

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté je slijte a vraťte do hrnce nad oheň asi na jednu minutu, aby se odpařila všechna vlhkost. Pak brambory zamíchejte s pár lžičkami zálivky, díky tomu lépe nasáknou všechny chutě.

3

Z pomerančů okrájejte malým ostrým nožíkem slupku a z vnitřku vykrájejte čistá filátka. Přitom zachytávejte do misky odkapávající šťávu, kterou použijte do zálivky.

4

Avokádo oloupejte a dužinu nakrájejte na kousky. Oberte maso z ryby a pečlivě odstraňte všechny kosti – maso natrhejte na kousky. Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky.

5

Na talíř dejte čerstvou rukolu, na ni nandejte ochucené brambory, poté přidejte pomeranče, avokádo, kousky ryby a vše zakapejte zbylou zálivkou. Salát dozdobte připravenou cibulí. Podávejte s čerstvým bílým pečivem nebo opečenými tousty.

Salát s uzenou makrelou, pomerančem a avokádem  Foto: Salát s uzenou makrelou, pomerančem a avokádem; foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama