Salát s růžičkovou kapustou, mátou, pancettou a sýrem pecorino

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát s růžičkovou kapustou, mátou, pancettou a sýrem pecorino Foto:
Salát s růžičkovou kapustou, mátou, pancettou a sýrem pecorino
Foto: kuchařka Pravé a lahodné jídlo

Mangold patřil před 300 lety mezi nejobvyklejší zeleninu. Novinka špenát ho zatlačil do pozadí svou delikátnější chutí. Návrat na výsluní prožívá s růžičkovou kapustou, netradičně upravený zasyrova.

Oba překypují flavonoidy, sloučeninami chránícími před rakovinným bujením, vlákninou, vitaminem C a železem. Salát můžete podávat samotný, s křupavými topinkami nebo jako přílohu k steaku.

Článek

Salát z růžičkové kapusty se švestkami a chilli  Foto:

Vyzkoušejte nové recepty s růžičkovou kapustičkou

Růžičková kapustička je báječná podzimní zelenina, kterou byste měli pustit do kuchyně. Má výraznou chuť a nejlépe jí svědčí kratší tepelná úprava, kdy si zachová svou...
Suroviny
mangold 150 g
pancetta 75 g
šalotka 1 ks
máta 1 hrst
hladkolistá petržel 1 hrst
piniová jádra 2 lžíce
sýr pecorino 25 g + k podávání
dijonská hořčice 1 lžička
Postup
1

Z mangoldu vyřízněte tvrdý prostředek a listy nakrájejte nadrobno. Růžičkovou kapustu nakrájejte na malé kousky, pancettu na proužky, šalotku nadrobno, mátu a petrželku nahrubo.

2

Malou pánev rozehřejte na středním stupni a 2 minuty na ní pražte za stálého míchání pinie. Vsypte je do misky a nechte zchladnout.

3

Ve volné pánvi opékejte pancettu dozlatova, zhruba 3–4 minuty. Vyjměte ji a nechte zchladnout nebo ji použijte teplou.

4

Ve velké míse promíchejte růžičkovou kapustu, mangold, mátu, petržel, pancettu, ořechy a strouhaný sýr. V mističce prošlehejte vidličkou olej, citronovou šťávu, hořčici a šalotku a přelijte přes salát. Ozdobte strouhaným sýrem a podávejte.

Salát s růžičkovou kapustou, mátou, pancettou a sýrem pecorino Foto: Salát s růžičkovou kapustou, mátou, pancettou a sýrem pecorino; foto: kuchařka Pravé a lahodné jídlo

Pravé a lahodné jídlo: více než 100 receptů z neupravených potravin pro vaše zdraví a pohodu

Pravé a lahodné jídlo Foto:

Chrissy Freer

Žijeme ve světě, který je plný nejrůznějších diet a poruch příjmu potravy. Skutečně si nejsme schopni najít čas, abychom si jídlo opravdu vychutnali? A vychutnali si ho v průmyslově nezpracované zdravé podobě, která nám dodá pořádnou dávku energie a elánu?

To, že v současné době děláme něco špatně, ukazují i zvyšující se počty diabetiků a lidí s podrážděným zažívacím ústrojím. Také velmi časté potravinové alergie a nesnášenlivosti mluví jasnou řečí.

Myšlenka, že by nám měly pomoct diety se sníženým obsahem tuku nebo nízkotučné potraviny, už není zcela aktuální. Ve skutečnosti právě tyto potraviny jsou často zpracovávány potravinářským průmyslem. Aby se totiž zachovala chuť a prodloužila jejich expirační doba, jsou plné cukrů, zahušťovadel a stabilizátorů.

V této knize vám výživová poradkyně, autorka receptů a maminka Chrissy Freer ukáže, jak rychle a snadno připravit pokrmy z pravých potravin. Tyto lahodné recepty určitě rádi připravíte pro vaši rodinu i pro přátele. Zamilujte se do pravých potravin!

Vydalo nakladatelství Omega

Videa

reklama

reklama