Salát s kuřetem a avokádem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát s kuřetem a avokádem  Foto:
Salát s kuřetem a avokádem
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Tento salát je skvělý jako oběd nebo večeře. Je dostatečně sytý, plný chutí, barev i struktur.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
grilované nebo upečené kuřecí prso 1 ks
silnější plátky anglické slaniny nebo jiné prorostlé slaniny 4 ks
housky 2 ks
zralá avokáda 2 ks
římský salát 1 ks
červené fazole z konzervy, propláchnuté a okapané 200 g
kukuřice z konzervy, okapaná 200 g
červená cibule, na tenké kroužky 1 ks
Dresink:
sůl a čerstvě namletý pepř
nastrouhaná citronová kůra 1 lžička
česnek, prolisovaný 1 stroužek
med 1 lžíce
Postup
1

Všechny přísady na dresink promíchejte (nebo protřepejte v zavařovací skleničce).

2

Kuře pokrájejte na tenké plátky i s kůží.

3

Anglickou slaninu pokrájejte na větší proužky a opečte ji na pánvi. Mezitím nakrájejte housky na kostičky a přihoďte je ke slanině. Obojí za občasného promíchání nechte opékat dozlatova. Houstičky vsáknou tuk ze slaniny, což je chuťově výborné, ale pokud se bráníte každé kalorii, radši je vynechte a do salátu použijte jen vypečenou slaninu bez tuku.

4

Avokáda podélně prořízněte, rozdělte zakroucením na dvě poloviny, do pecky zasekněte nůž a vytočte ji ven a potom polévkovou lžící zajeďte mezi dužinu a slupku a oddělte tak dužinu avokáda. Tu pak pokrájejte na kostičky a zakápněte citronovou šťávou.

5

Do salátové mísy dejte očištěné nakrájené listy salátu, na něj dejte slité, propláchnuté a okapané fazole a kukuřici. Přidejte rozpůlená rajčátka, jemné kroužky cibule a avokádo a zlehka promíchejte. Salát přelijte dresinkem a teprve pak na něj narovnejte plátky kuřete a posypejte je slaninou s houstičkami.

PRIMA TIP: Máte-li intoleranci na mléčné výrobky, nahraďte smetanu v zálivce půlkou rozmačkaného avokáda nebo salát zalijte jenom zálivkou z oleje.

Salát s kuřetem a avokádem  Foto: Salát s kuřetem a avokádem; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama