Salát Niçoise

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát Nicoise Foto:
Salát Nicoise
Foto: profimedia.cz

Označuje se tak zeleninový salát s kousky tuňáka, vařeným vejcem a černými olivami z oblasti kolem přímořského Nice. První doložitelný recept však pochází z Paříže. Ať tak či tak, v letním večeru či horkém dni vás parádně osvěží i zasytí. Nezapomeňte na sklenku rosé.

Suroviny
Salát:
malé nové brambůrky 400 g
směs listových salátů (frisée, hlávkový, římský, polníček) 150 g
křepelčí vajíčka 8 ks
zelené fazolky 300 g
rukola 1 hrst
černé olivy 32 ks
konzervovaný tuňák 400 g
filátka ančoviček na ozdobu
Zálivka:
bílý vinný ocet 3 lžíce
hrubozrnná hořčice 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
Postup
1

Brambory očistěte, ale ponechte slupku. Velké nakrájejte na čtvrtky, menší překrojte na půl a vařte je ve vroucí vodě 15 minut doměkka. Slijte a nechte zchladnout.

2

Salát operte a nechte okapat nebo použijte odstředivku. Vejce uvařte natvrdo, křepelčím stačí 3 minuty. Zchlaďte pod studenou vodou, oloupejte a rozkrájejte na čtvrtky.

3

Fazolky blanšírujte 1 minutu ve vroucí vodě, můžete je přidat i k bramborám. Vyjměte, propláchněte ledovou vodou, aby si zachovaly barvu a křupavost a slijte.

4

Na talíře rozdělte salát, promíchejte s rukolou. Na každý rozdělte 2 křepelčí vejce, 8 oliv, brambory a fazolky. Tuňáka slijte, natrhejte vidličkou na větší sousta a položte na salát. Ozdobte srolovanými kousky ančoviček.

5

Olivový olej vyšlehejte metličkou s octem a hořčicí do emulze, osolte, opepřete, posypte petrželkou a přelijte přes salát. Podávejte jen tak nebo s bagetou.

Další známé recepty z Francie a dalších středomořských států najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Léto na zahradě s Prima FRESH  Foto:

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Videa

reklama

reklama