Salát Caesar s vejci a avokádem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát Caesar s vejci a avokádem  Foto:
Salát Caesar s vejci a avokádem
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Tenhle salát je co do přesné přípravy a přítomnosti masa zdrojem mnohých polemik, ale faktem zůstává, že je už po desetiletí jedním z nejoblíbenějších „obědových“ salátů a poskytuje i velký prostor pro fantazii – tak se do něj pusťte!

Další recepty inspirované slavným salátem Caesar najdete v odkazu:

Článek

V hlavní roli Caesar Foto:

7x Caesar v hlavní roli

Chtělo by se zvolat Ave Caesar! Recept na tento celosvětově známý salát opravdu prověřil čas. A stále neztrácí nic na své skvělé chuti.
Suroviny
bílý chleba typu ciabatta nakrájený na krajíčky 1/2 bochníčku (asi 120 g)
kuřecí prsa bez kůže a kosti, rozkrojená na 4 plátky 500 g
česnek podle chuti, rozdrcený
čerstvá nebo sušená majoránka nebo petrželka, nasekaná
anglická slanina nakrájená na proužky 200 g
nepříliš natvrdo uvařená vejce nakrájená na klínky 2 ks
srdíčka římského salátu, lístky propláchnuté 2 ks
avokádo nakrájené na plátky 1 ks
hoblinky parmazánu 1 hrst
Zálivka:
olivový olej 1 lžíce
česnek, rozdrcený 2 stroužky
ančovičky, rozetřené na kašičku 2 filátka
čerstvě nastrouhaný parmazán 3 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Gril v troubě nebo grilovací pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu. Krajíčky chleba zakapané olivovým olejem opečte dozlatova. Plátky masa potřete rozdrceným česnekem a nesekanými bylinkami a na troše olivového oleje je osmažte také dozlatova, nejlépe v grilovací pánvi. Maso dejte stranou na teplo a ve stejné pánvi nechte vyškvařit slaninu dokřupava.

2

Na zálivku prošlehejte jogurt, olej, česnek, ančovičky, citronovou šťávu a parmazán. Podle chuti zálivku osolte a opepřete a znovu prošlehejte. V míse zlehka promíchejte natrhané listy salátu s kousky kuřete a slaniny, půlkami vajec, plátky avokáda, parmazánu a kousky chleba. Přelijte zálivkou a podávejte.

PRIMA TIP: Původní salát Caesar vytvořil v mexické Tijuaně italský restauratér Caesare Cardini ve 20. letech minulého století stylem z nouze ctnost – zásoby restaurace byly totiž vypleněné po oslavách státního svátku. Jeho základními stavebními kameny jsou římský salát, vejce s lehce tekutými žloutky, opečený chléb, ančovičky a parmazán (Caesare byl Ital); vše další už je přídavkem zhruba 80. let minulého století, kdy byl tento majestátní salát znovuobjeven.

Salát Caesar s vejci a avokádem  Foto: Salát Caesar s vejci a avokádem; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama