Salát Caesar

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Salát Caesar Foto:
Salát Caesar
Foto: archiv Prima FRESH

Recept na tento celosvětově známý salát opravdu prověřil čas. A stále neztrácí nic na své skvělé chuti.

Jeden z nejpopulárnějších salátů na světě vymyslel Caesar Cardini, italský šéfkuchař, který vlastnil restauraci v Tiquaně v Mexiku, v době prohibice. Legenda praví, že Caesarovi jeden večer došly zásoby a musel připravit salát pro společnost při zvláštní příležitosti oslav 4. července 1924. Jiný příběh vypráví, že Caesarův bratr Alexandr připravil tento salát pro své přátele-piloty po noční službě, proto se prý původně jmenoval „Salát pilotů“. Variant, jak salát vznikl, je stejně tolik, jako způsobů jeho přípravy.

Suroviny
máslo 60 g
česnek, nasekaný nadrobno 3 stroužky
podmáslový chléb, nakrájený na tenké plátky nebo na kostky 1 ks
hladkolistá petržel 30 ml
nastrouhaný parmazán 90 ml
římský salát, rozložený na jednotlivé listy 1 velká hlávka
Zálivka:
vejce v pokojové teplotě 1 ks
ančovičky naložené v olivovém oleji, nasekané najemno 6 filátek
extra hobliny parmazánu k podávání
kapary konzervované v soli, propláchnuté a nasekané 5 ml
čerstvá citronová šťáva 15 ml (nebo podle chuti)
dijonská hořčice 10 ml
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C. Rozpusťte máslo a olivový olej a přidejte česnek. Chleba přelijte touto směsí, smíchanou s petrželkou a ochucenou solí a pepřem a naaranžuje jej na pečicí plech. Pečte, až budou chlebové kousky zlatohnědé a křupavé (8–10 minut). Posypte je nastrouhaným parmazánem hned, jak je vyndáte z trouby.

2

Příprava zálivky: Vejce dejte do malého kastrůlku spolu se studenou vodou. Přiveďte do varu a vařte asi 3 minuty. Vejce vyndejte z vařící vody a hned ho ponořte do studené. Jakmile vejce trochu zchladne, oloupejte ho a vyšlehejte v menší misce spolu s ančovičkami, kapary, citronovou šťávou a hořčicí.

3

Drobným, ale stálým pramínkem přilévejte do zálivky olivový olej a zároveň neustále šlehejte. Zálivka zhoustne.

4

Podávání: Na talíře rozložte salát, opečený chléb a hoblinky parmazánu a přelijte zálivkou. Ihned podávejte.

PRIMA TIP: Do salátu můžete přidat také kousky dokřupava osmažené slaniny nebo natrhané vařené kuřecí maso.

Salát Caesar Foto:

Salát Caesar Foto: Salát Caesar; foto: archiv Prima FRESH

Vyzkoušejte i další variace na téma Caesar:

Recept

Caesar salát s malými brambůrkami Foto:

Caesar salát s malými brambůrkami

Snadná variace na klasický Caesar salát. Ančovičky jsou výborné a nebojte se je přidat do zálivky i samostatně do salátu.

Recept

Šéf na grilu II. (4) Salát ceasar Foto:

Salát Caesar s grilovaným kuřetem

Klasický salát můžete doplnit kuřecím masem, čímž z něj vytvoříte výborný hlavní chod vhodný do teplých dní.

Recept

Těstoviny Caesar Foto:

Těstoviny Caesar

Salát Caesar je všeobecně oblíbený, ale v této roční době je přece jen chuť na čerstvé saláty lehce snížená. Proč si tedy neužít oblíbenou pochoutku v teplé verzi a ve...

Recept

Salát Caesar s kuřetem Foto:

Salát Caesar s kuřetem

Proslulý salát z 30. let 20. století se připisuje restauratérovi Caesarovi Cardinimu.

Videa

reklama

reklama