Šakšuka

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Šakšuka Foto:
Šakšuka
Foto: Jeruzalém

Původně libanonská šakšuka je zeleninový pokrm, v němž nesmějí chybět rajčata, papriky a vejce (podobnost s „naším“ lečem není tak úplně náhodná).

Získal si oblibu po celém Středním východu i na Balkáně a neméně populární je i v Izraeli a Jeruzalémě, proto ho Yotam Ottolenghi zařazuje i do stejnojmenné knihy a dodává: „Nejdůležitější úlohu hrají v této verzi šakšuky rajčata a koření. Můžete si však hrát s různými surovinami a upravovat ostrost podle své chuti. Šakšuku podávejte pouze s dobrým bílým chlebem a s ničím dalším.“

Článek

Nejlepší snídaně z vajec Foto:

Snídáte vejce? Vyzkoušejte 8 nejlepších receptů

Víkend je ideální chvíle na královskou snídani, kdy si dopřejete i lahůdky, které vyžadují trochu času na přípravu.
Suroviny
olivový olej 2 lžíce
pasta harissa 2 lžíce
velké červené papriky, nakrájené na kostičky o hraně 5 mm 2 ks (asi 300 g)
česnek, nadrobno nakrájený 4 stroužky
mletý římský kmín 1 lžička
velká zralá rajčata, nakrájená (nebo konzervovaná) 5 ks (asi 800 g)
vejce 4 ks
sůl
hustý bílý jogurt 120 g
Postup
1

Ve velké pánvi rozehřejte na středně silném ohni olivový olej, přidejte harissu, rajčatový protlak, papriky, česnek, římský kmín a ¾ lžičky soli. Promíchejte a zahřívejte asi 8 minut, aby papriky změkly. Potom přidejte rajčata, směs přiveďte k mírnému varu a vařte 10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně přisolte.

2

Ve směsi vytvořte obrácenou lžící osm důlků. Do čtyř důlků rozklepněte vejce, do zbylých čtyř nalijte vždy 1 žloutek. Bílky trochu roztáhněte do omáčky vidličkou tak, abyste nepoškodili žloutky. Zahřívejte 8 až 10 minut, dokud bílky neztuhnou, žloutky by však měly být ještě tekuté (chcete-li proces urychlit, přiklopte pánev poklicí). Pánev odstavte, pokrm nechte několik minut odpočívat, rozdělte na talíře a podávejte s jogurtem.

Jeruzalém

Jeruzalém Foto:

Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Autoři této knihy vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa.

Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.

Vydalo nakladateství Slovart.

Připravte si šakšuku podle videoreceptu:

Uložit

Videa

reklama

reklama