Šafránové koblihy

Doba přípravy:
Počet porcí: 25–30 ks
Šafránové koblihy Foto:
Šafránové koblihy
Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova Sardinie

Marná sláva: koblihy se musí jíst teplé. Ani ty sardské nejsou výjimkou. Nejsou ničím plněné, ale pomerančový cukr vynahradí i tu nejlepší domácí marmeládu. Ovšem když chcete hodně mlsat, jezte je se šlehačkou.

Suroviny
malá brambora 1 ks
plnotučné mléko 125 ml
šafrán 5 snítek
čerstvé droždí 35 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
grappa 50 ml
Postup
1

Bramboru uvařte se slupkou doměkka. Pak ji oloupejte a v misce rozmačkejte zadní stranou vidličky. Mléko nalijte do hrnce, přidejte šafrán a přiveďte těsně pod bod varu. Pak odstavte z ohně a nechte zchladnout, aby bylo mléko jen vlažné. Poté do něj nadrobte droždí, přidejte špetku cukru a promíchejte. Nechte 510 minut stát, aby se na povrchu mléka udělaly bublinky a droždí tak bylo aktivní.

2

Do velké mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a uprostřed udělejte důlek. Do něj vlijte pomerančovou šťávu, směs droždí a mléka, vejce a grappu a smíchejte dohromady do měkkého a lepivého těsta. Přendejte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu, posypte zlehka moukou a hněťte do elastického a hladkého těsta.

3

Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout 12 hodiny nebo dokud těsto nenakyne do dvojnásobku.

4

Pomoučenýma rukama z těsta odebírejte a mezi dlaněmi vždy vyválejte kuličku velikosti vlašského ořechu. Kuličky pokládejte na pomoučený tác, opět je přetáhněte fólií a nechte znovu asi 20 minut kynout.

5

Zbylý cukr důkladně promíchejte s pomerančovou kůrou.

6

Koblihy smažte ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Horké je obalujte v pomerančovém cukru.

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Další recepty z této kuchařky a k tomu osobní reportáž autorky po ostrově Sardinie, včetně tipů, co jíst, co nakoupit a kam se podívat, najdete v letním čísle časopisu Prima Fresh, které je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH léto 2015  Foto:

Užijte si léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Uteklo to jako jarní deště a právě vychází zbrusu nové letní číslo časopisu Prima Fresh, které je plné skvělých receptů a nápadů, jak si užít léto.
Videa

reklama

reklama