S Klárou v kuchyni: Pečený květák s lilkem a tahini zálivkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
S Klárou v kuchyni: Pečený květák s lilkem a tahini zálivkou  Foto:
S Klárou v kuchyni: Pečený květák s lilkem a tahini zálivkou
Foto: Klára Michalová - @sklarouvkuchyni

Blízkovýchodní kuchyně je plná chutí a vůní, které jsou pro nás stále trochu exotické, ale není třeba se jich bát. Tento orientální salát z pečené zeleniny se svěží sezamovou zálivkou je výborný teplý i zastudena.

Článek

Pečený květák s balzamikem a parmezánem  Foto:

24 receptů s oblíbeným květákem

Nedávno to byla brokolice, tentokrát květák – ten bývá mezi strávníky oblíbenější. Vybrali jsme pro vás recepty, díky kterým si ho oblíbíte ještě víc! :)
Suroviny
lilek 1 ks
červené cibule 2 ks
červená paprika 1 ks
česnek 4 stroužky
menší květák 1 ks
sůl
orientální směs koření, například za´atar, ras al hanout
hladkolistá petržel 1/2 svazku
sušené brusinky 1 malá hrst
plátky mandlí
Zálivka:
sezamová pasta tahini 2 lžíce
olivový olej 2 lžíce
studená voda 3 lžíce
sůl
Postup
1

Troubu rozpalte na 200 stupňů. Na plech dejte pečicí papír.

2

Nakrájejte lilek na kostky, červené cibule na klínky, červenou papriku na kostky, česnek na silnější plátky a květák rozdělte na růžičky. Vše na plechu promíchejte, osolte a přidejte oblíbené orientální koření a vše pořádně zakapejte olivovým olejem. Pečte v horkovzdušné troubě 50 minut, v půlce promíchejte.

3

Mezitím si připravte zálivku – do mixéru dejte sezamovou pastu tahini, citronovou šťávu, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce studené vody a trošku soli. Vše promixujte.

4

Upečenou zeleninu dejte do misek, zakapejte zálivkou, posypte nasekanou hladkolistou petrželí, nakrájenými sušenými brusinkami a plátky mandlí.

PRIMA TIPY: Místo brusinek jsou výborná i semínka z granátového jablka, kromě mandlí jde použít i různá semínka – dýňová nebo piniová – nebo pistáciové oříšky. Pokud budete vařit pro víc lidí, můžete přimíchat uvařený kuskus nebo bulgur.

S Klárou v kuchyni: Pečený květák s lilkem a tahini zálivkou  Foto: S Klárou v kuchyni: Pečený květák s lilkem a tahini zálivkou; foto: Klára Michalová – @sklarouvkuchyni

S Klárou v kuchyni hlavička Foto: Vařte s Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))

Videa

reklama

reklama