S Klárou v kuchyni: Jarní nádivka s medvědím česnekem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Jarní nádivka s medvědím česnekem  Foto:
Jarní nádivka s medvědím česnekem
Foto: Klára Michalová

Nádivku má mnoho lidí spojenou s Velikonocemi, ale já ji mám tak ráda, že si ji občas upeču i během roku. Pravdou je, že do nádivky patří spousta zeleného lupení a třeba medvědí česnek se tam vyloženě hodí. Takže tuto mojí verzi vyzkoušejte právě teď :)

Kromě medvědího česneku má "moje" nádivka ještě dvě specialitky. Za prvé: dávám do ní mandle, oloupané a nasekané nahrubo, aby to občas trošku křouplo... A za druhé: pro lepší konzistenci a chuť, přidávám do nádivky syrovou vinnou klobásu, kterou vymačkám ze střívka.

Suroviny
obyčejné rohlíky (den staré) 8 ks
mléko asi 2 dl
cibule 2 ks
jarní cibulka 2 ks
vinná klobása 150 g
vejce natvrdo 3 ks
čerstvý medvědí česnek 2 velké hrsti
baby špenát 2 velké hrsti
mandle (plátky, hranolky nebo nahrubo nasekané) 80 g
vejce 6 ks
kypřicí prášek 1/2 sáčku
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Rohlíky nakrájejte na menší kostičky o hraně asi 1,5–2 cm a dejte je do velké mísy. Zalijte je mlékem a promíchejte. Rohlíky by neměly být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.

2

Na pánvi rozehřejte trochu másla a orestujte na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli a jarní cibulku, poté přidejte na centimetrové kostičky nakrájené uzené maso a chvíli opékejte, potom vypněte oheň a směs nechte chladnout.

3

K rohlíkům vymačkejte ze střívka syrovou vinnou klobásu, přidejte na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek a špenát. Také vmíchejte oloupané a nasekané mandle.

4

V menší misce lehce rozšlehejte syrová vajíčka, přidejte asi 1–2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašlehejte kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijte do velké mísy k rohlíkům, lehce promíchejte a pak pořádně promíchejte rukama, aby se směs dobře spojila.

5

Zapékací mísu vymažte máslem a rovnoměrně na ni naneste nádivkovou směs, nemusíte ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40–45 minut, až bude povrch hezky opečený. Nádivku nechte před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila. Výborná je i za studena, s kyselou okurkou :)

Jarní nádivka s medvědím česnekem  Foto: Jarní nádivka s medvědím česnekem, foto: Klára Michalová

Videa

reklama

reklama