S Klárou v kuchyni #4: Rizoto s medvědím česnekem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Rizoto s medvědím česnekem a uzenou slaninou Foto:
Rizoto s medvědím česnekem a uzenou slaninou
Foto: Klára Michalová

Do medvědího česneku jsem tak trochu blázen. Jakmile jaro začíná přebírat vládu nad zimou, začnu pravidelně navštěvovat své místečko v lese a netrpělivě čekám, až tato úžasná bylina vystrčí růžky. Tedy lístky...

Teď už je sezona medvědího česneku v plném proudu, na některých místech už pomalu končí, ale určitě ho seženete na farmářských trzích. Pokud se pro něj vydáte do lesa, hledejte vlhká místa, ideálně kolem potůčku v listnatých lesích. A nasbírejte ho hodně! Já ho miluji nejvíc jenom na chlebu namazaném máslem s trochou soli, ten pak obložím velkou vrstvou celých listů. Skvělá je krémová polévka, uvařte ji stejně jako špenátovou... Každoročně přidávám listy, společně s kopřivovými, i do velikonoční nádivky. A spoustu česneku si zamrazím, abych ho měla po ruce po celý rok. Jednoduše listy omyju, osuším v odstředivce na saláty, nasekám nahrubo a šup s tím do pytle a do mrazáku. Kdykoliv pak vařím zeleninovou polévku nebo právě toto rizoto, stačí vzít velkou hrst a hodit do jídla.

Jak česnek medvědí poznat, sbírat a využít, najdete v článku:

Článek

Medvědí česnek  Foto: Thinkstock

Medvědí česnek vnese do kuchyně vůni a chuť jara

My Češi jsme národ sběračů a jsme na to náležitě hrdí. Jak jinak si vysvětlit to celonárodní nadšení, když začnou růst houby nebo borůvky? Staronovým obsahem našich košíků ...
Suroviny
uzená prorostlá slanina 200 g
cibule 1 ks
máslo 125 g
olivový olej 2 lžíce
italská rýže na rizoto (kulatozrnná arborio, carnaroli, nebo vialone nano) 500 g
bílé víno 1,5 dl
horký kuřecí vývar 1,5 l
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu nakrájenou na malé kostičky a najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.

2

Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.

3

Asi 10 minut před koncem vaření vmíchejte medvědí česnek, omytý a nakrájený na tenké nudličky a pokračujte v přidávání vývaru.

4

Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmezán a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá. Ozdobte hoblinami parmezánu a ihned servírujte.

Prima tip: Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět své krémové konzistence. Pokud vám ale zbude, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji. Tuhle dobrotu překvapivě ocení i ti, kteří ještě nepropadli nezvyklé konzistenci italského rizota.

Inspirujte se dalšími recepty z medvědího česneku:

Recept

Pesto z medvědího česneku Foto: Thinkstock

Pesto s medvědím česnekem

Období, kdy je medvědí česnek v té správné kondici, je poměrně krátké. Pokud si ze sklizených listů připravíte pesto, uchováte si chuť a vůni této jarní byliny o něco déle.

Recept

Quiche s medvědím česnekem Foto: archiv Gurmet

Quiche s medvědím česnekem

Schovejte do koláče své jarní trumfy, svěží barvu i neodolatelnou chuť. A pozor! Sezona medvědího česneku právě začala a trvá jen zhruba měsíc, tak ho nepropásněte.

Recept

Polévka z medvědího česneku Foto: Thinkstock

Polévka z medvědího česneku

Pro milovníky krémových polévek tu máme jednu jarní specialitku. Krásně zelená, s jemnou chutí a něžně česnekovou vůní... Přesně tak chutná polévka z jarní bylinky, kterou ...

Videa

reklama

reklama