S Klárou v kuchyni #13: Červená quinoa s pečenou podzimní zeleninou

Počet porcí: 4
Červená quinoa s pečenou podzimní zeleninou  Foto:
Červená quinoa s pečenou podzimní zeleninou
Foto: Klára Michalová

Dokonalé vegetariánské jídlo, které je skvělé horké i zastudena. Pečená zelenina získá v troubě skvělou chuť a výtečně se snoubí s oříškovou chutí červené quinoy.

Prima tip: Červenou quinou seženete v drogeriích DM nebo v prodejnách se zdravou výživou. Nahradit ji můžete i světlou variantou quinoy.

Další recepty z quinoy najdete ve speciálu:

Suroviny
červená quinoa 250 g
dýně Hokkaido 1/2 ks
lilek 1 ks
cibule 2 ks
velká mrkev 1 ks
pastiňák 1 ks
česnek 5 stroužků
čerstvá šalvěj
sůl
čerstvě namletý pepř
indická směs koření (masala nebo kari podle chuti)
Postup
1

Dýni Hokkaido očistěte a odstraňte semínka (nemusíte ji loupat), nakrájejte ji na větší kostky, stejně jako lilek. Cibule nakrájejte na klínky, mrkev a pastiňák na proužky a česnek na hrubé plátky. Vše dejte do pekáčku, který jste vyložili pečicím papírem. Zalijte štědře olivovým olejem, zakápněte balzamikovým octem, dochuťte solí, pepřem a oblíbeným indickým kořením (masala nebo kari). Přidejte nahrubo nasekanou šalvěj a tymián. Dejte do trouby předehřáté na 180 ˚C a pečte asi 35 minut, občas promíchejte a posledních 5 minut zagrilujte.

2

Mezitím si připravte quinou. Nejprve ji v jemném cedníku důkladně propláchněte horkou vodou, aby se zbavila hořkosti. Do menšího kastrolku dejte vařit vodu, jakmile začne vřít, vsypte do ní quinou a půl lžičky soli. Jakmile se voda začne znovu vařit, stopněte si 15 minut. Poté hrnec odstavte, mezi hrnec a pokličku vložte papírovou kuchyňskou utěrku a nechte ještě 5 minut dojít. Poté quinou načechrejte vidličkou.

3

Až bude zelenina dopečená, smíchejte ji s připravenou quinoou, případně dochuťte. Můžete přidat nasekanou hladkolistou petrželku nebo přidat opražené kešu oříšky.

Červená quinoa s pečenou podzimní zeleninou 2 Foto: Klára Michalová

Červená quinoa s pečenou podzimní zeleninou  Foto: Klára Michalová

Červená quinoa s pečenou podzimní zeleninou. Foto: Klára Michalová

 

 

Videa

reklama

reklama