Rýžové koláčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Rýžové koláčky Foto:
Rýžové koláčky
Foto: isifa.com

Tento recept můžete obměnit například tím, že místo sýru a petrželky přidáte do směsi před smažením pesto. At už bazalkové, nebo rajčatové.

Suroviny
máslo 30 g
rýže na rizoto 250 g
horký zeleninový vývar 600 ml
jarní cibulky, nasekané najemno 6 ks
nasekaná petrželka 2 lžíce
vejce, rozšlěhané 1 ks
nahrubo mletá strouhanka 60 g
olej a máslo na smažení
Při podávání:
listy salátu
Postup
1

Rozehřejte menší hrnec nebo hlubokou pánev na střední teplotu, přidejte máslo a rýži a asi 1 minutu restujte. Potom přidejte polovinu vývaru. Na mírném ohni vařte, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje. Přidejte jarní cibulku a zbytek vývaru a na nízké teplotě vařte, dokud nebude rýže měkká a tekutina skoro absorbovaná. Rizoto přendejte do mísy, vmíchejte parmezán a petrželku a rychle ochlaďte. Můžete přikryté nechat v ledničce přes noc.

2

Rýžovou směs trochu rozmíchejte, přidejte rozšlehané vejce a ochuťte solí a pepřem. Rozdělte hmotu na 12 porcí, za každé z nich rukama vyformujte koule (namočte si ruce, pokud by rýže příliš lepila), do každé udělejte dírku a do ní dejte pořádnou lžičku nastrouhané mozzarelly nebo kostku z celé. Potom opět zformujte do koule a lehce každou rozmáčkněte, aby trochu zploštily. Na talíř nasypte strouhanku a koláčky v ní opatrně obalte. Nechte 20 minut ochladit, dokud hmota neztuhne.

3

V nepřilnavé pánvi rozehřejte trochu oleje a másla. Vkládejte rýžové koláčky a nechte vespodu vytvořit krustu. Obraťte a udělejte křupavou zlatou krustu i na druhé straně. Nechte osušit na papírové utěrce. Sýr uvnitř koláčku by měl být natolik horký, aby se tvořily „gumičky“ při rozkrojení. Podávejte horké se salátem a rajčátky.

Videa

reklama

reklama