Rychlý karamelovo-pekanový chlebíček

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–12 ks
Rychlý karamelovo-pekanový chlebíček Foto:
Rychlý karamelovo-pekanový chlebíček
Foto: kuchařka Kurz domácího pečení

Skvělý dezert na pikniky či návštěvy, protože ho snadno kamkoliv přenesete. Vykouzlíte ho během 15 minut, a zatímco se peče, můžete sbalit ostatní dobroty, udělat si účes nebo si odpočinout.

Suroviny
celé opražené pekanové ořechy 25 g
zlatý sirup 1 lžíce
Těsto:
máslo 80 g
mléko 125 ml
vejce pokojové teploty 1 ks
nahrubo nasekané pekanové ořechy 90 g
Poleva:
zlatý sirup 2 lžíce
voda 3 lžičky
Postup
1

Předehřejte troubu na 170 °C nebo 150 °C v případě použití funkce horký vzduch. Máslem vymažte formu na biskupský chlebíček o velikosti 9 x 19 cm a její dno spolu s delšími stranami vyložte jedním kusem pečicího papíru tak, aby přečníval přes okraje formy.

2

Cukr, nakrájené máslo a mléko dejte do středně velkého hrnce a zahřívejte při střední teplotě. Míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí (ale dbejte na to, aby se směs příliš nezahřála). Odstavte z plotny.

3

Vejce lehce prošlehejte vidličkou a pomocí vařečky nebo metly ho vmíchejte k máslové směsi. Přidejte nasekané pekanové ořechy, vsypte mouku a dobře promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.

4

Hotové těsto přelijte do připravené formy a povrch uhlaďte lžící. Pečte ho asi 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu chlebíčku nebude po vytažení suchá. Upečený chlebíček nechte asi 5 minut stát ve formě a vyklopte ho na kovovou mřížku, aby zcela vychladl.

5

Na přípravu karamelové polevy prosejte moučkový cukr do středně velké mísy. V menší misce důkladně promíchejte zlatý sirup s vodou. Přilijte je k cukru a vařečkou míchejte, dokud nebude směs hladká. Povrch chlebíčku potřete polevou tak, aby stékala po okrajích. Ozdobte celými pekanovými ořechy a pokapejte zlatým sirupem. Krájejte na plátky.

PRIMA TIPY:

• Chlebíček bez polevy můžete i zamrazit, dobře ho zabalte do potravinové fólie a vložte do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku určeného k zamrazování potravin. V mrazáku vydrží až tři měsíce, ale nezapomeňte si na obal napsat, o co se jedná a datum zamražení. Rozmrazujte ho při pokojové teplotě. Pokud byste si raději čas od času vytáhli jeden plátek k snídani, chlebíček před zamražením nakrájejte na porce a proložte je pečicím papírem.

• Zlatý sirup je zpracovaný cukrový sirup, který se hojně využívá k dochucení sladkého pečiva. Mívá konzistenci medu, ale vydrží vyšší teploty. Koupíte jej už hotový (například v Tescu, v Marks & Spencer), nebo si ho můžete připravit doma: cukr svařte na karamel, vmíchejte stejné množství cukru a vody a povařte s pár lžičkami citronové šťávy. Použít jej můžete druhý den nebo ho nechte pár týdnů odstát.

Článek

Žloutkové věnečky Foto:

10 receptů na nejoblíbenější české retro moučníky a dezerty

I když jsme si v posledních letech oblíbili světové dezerty jako je třeba cheesecake, brownies nebo tiramisu, stále mají v našich srdcích své stálé místo oblíbené české...

Kurz domácího pečení: staňte se skvělým kuchařem

Kurz domácího pečení Foto:

Anneka Manning

Ať už jste začátečník, nebo pečete často, tato kniha pro vás bude užitečná. Anneka Manning vám odhalí 10 základních postupů, které jsou základem pro každé pečení.

Kniha obsahuje 90 receptů na sladké i slané pečené dobroty, s jejichž pomocí se stanete zručnějšími a bude z vás pekař, jak má být!

"Tato kniha je absolutně skvělá, zaujala mě hned od první stránky. Anneka přistupuje k pečení logicky, dělí své recepty do skupin podle postupů. Je geniální. Každý recept vypadá chutně. Zaručuji vám, že tato kniha se stane klasikou." Stephanie Alexander

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama