Rychlokvašené zelí s rozinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 litrová sklenice
Rychlokvašené zelí s rozinkami  Foto:
Rychlokvašené zelí s rozinkami
Foto: David Turecký pro Naložto

Trend fermentovaných neboli zkvašených potravin je dnes v kurzu a lidé se k této tradiční technice uchovávání potravin vracejí. Nejenže je výsledný pokrm velmi zdravý, ale má i specifickou chuť.

V čem se může zelí nechat rychlokvasit?

Nejvíce se používají kamenné či keramické džbery nebo velké dózy, ale ty už dnes v domácnostech nejsou tak často k mání. Dobře ale postačí i litrová sklenice s těsnícím klipsem. Sklenici při procesu kvašení nechte otevřenou.

Suroviny
syrové bílé zelí 1/2 hlávky
velká cibule 2 ks
čerstvý nebo sušený bobkový list 8 ks
rozinky 1 hrst
celé nové koření 1 hrstička
celý kmín 2 lžíce
jalovec 1 hrstička
barevný celý pepř 1 lžička
vlažná voda 200–300 ml
hrubozrnná sůl 5 lžic
Postup
1

Nejdříve očistěte zelí od svrchních listů, stejně tak od tvrdého košťálu. Ostrým větším nožem začněte krouhat na nudličky. Šířka nudliček záleží na chuti. Cibuli si oloupejte a pokrájejte také na nudličky.

2

Nakrájené zelí začněte pěchovat do sklenice po vrstvách, vždy spolu s cibulí, kořením a bobkovým listem. Sůl odložte na později. Zelí ve sklenici nechte chvíli ‚sednout‘.

3

Ve vyšší nádobě rozpusťte sůl ve vlažné vodě (cca 40 stupňů) a pomocí trychtýře přelijte roztok do sklenice se zelím. Pozor, ne úplně po okraj. Sklenici nechte otevřenou dýchat. Solný roztok dolévejte ještě dvakrát nebo třikrát a vždy řádně promíchejte. Za 3 dny máte hotovo.

PRIMA TIP: Rychlokvašené zelí nechutná stejně jako kysané zelí, a to díky soli, ve které je naložené. Je méně výrazné. Intenzitu chuti můžete ještě obohatit různými druhy koření.

Rychlokvašené zelí s rozinkami  Foto: Rychlokvašené zelí s rozinkami; foto: David Turecký pro Naložto

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Videa

reklama

reklama