Rychlé vegetariánské kari mung dahl

Počet porcí: 2–3
Rychlé vegetariánské kari Mung Dahl Foto:
Rychlé vegetariánské kari Mung Dahl
Foto: isifa.com

Jednoduché indické kari z mungo fazolí vás potěší hřejivou oříškovou chutí a příjemnou strukturou. V obchodech se zdravou výživou nebo v indických speciálkách najdete hlavní surovinu i většinu koření.

Suroviny
loupané fazole mungo 200 g
ghí (přepuštěné máslo) nebo slunečnicový olej 2 lžíce
cibule 2 ks
česnek 1 stroužek
kus zázvoru 3 cm
zelené chilli papričky 2 ks
černá hořčičná semínka 1 lžíce
kari lístky 10 ks
mletá kurkuma 0,5 lžíce
mletý římský kmín 1 lžíce
mletý koriandr 1 lžíce
mladé špenátové lístky 4 hrsti
šťáva z půl citronu
mořská vločková sůl (maldon) 1 špetka
čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
Postup
1

Do pánve se silným dnem nasypete fazole (mung dahl), přidejte 3 hrnky vody a přiveďte do varu. Snižte teplotu, nechte pobublávat asi 30 minut, dokud boby nebudou měkké a popraskané. V případě potřeby dolijte vodou.

2

Rozpalte ghí nebo olej na pánvi a usmažte nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova.

3

Přidejte prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, chilli papričky zbavené jadýrek a najemno nasekaná hořčičná semínka a smažte za stálého míchání asi minutu. Když hořčičná semínka začnou praskat, vmíchejte curry lístky, kurkumu, římský kmín, koriandr a za stálého míchání vařte další minutu nebo dvě (dokud směs nezačne vonět).

4

Do vařící dahlové směsi vmíchejte cibulku se směsí koření.

5

Přidejte špenátové lístky, dobře promíchejte a vařte další 2 minuty, dokud špenát nebude jasně zelený.

6

Dochuťte čerstvou citronovou šťávou, solí a pepřem.

7

Podávejte horké s dušenou basmati rýží.

Rychlé vegetariánské kari Mung Dahl Foto: isifa.com

Rychlé vegetariánské kari mung dahl. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama