Suroviny
- rybí hlavy, odřezky, páteř po filetování, konec ocasu, mlíčí a jikry
- Kořenová zelenina
- Cibule
- nové koření
- pepř celý i mletý
- Bobkový list
- jarní cibulka
- žampióny
- Smetana
- Muškátový oříšek
- přepuštěné máslo
- Sůl
- šťáva z citrónu
Článek
20 receptů na zázračnou kuřecí polévku ze všech koutů světa
Kuřecí vývar je lék! To nám od dětství vštěpovaly maminky i babičky a všichni jsme měli šanci tuhle odvěkou pravdu potvrdit na vlastní kůži. Leze na vás chřipka? Máte...
Postup přípravy
- Všechny kousky ryby a hlavy vložte do hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byly ponořené.
- Přidejte mrkev, kousek celeru, cibuli, nové koření, pepř, bobkový list a sůl.
- Povařte cca 15–20 min. Nastrouhanou kořenovou zeleninu osmažte na másle, přidejte jarní cibulku i s natí, pokrájené žampiony, chvilku poduste a přilijte přecezený vývar.
- Polévku zjemněte smetanou, opepřete, přidejte pár kapek citronové šťávy a nastrouhejte muškátový oříšek. Zeleninu můžete obměňovat a přidávat pórek, hrášek, květák, rajčata, kapustu atd.
- Čistý vývar zamrazte a použijte jako základ na další polévku.