Rybí koláč s batáty

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 velký koláč
Rybí koláč s batáty Foto:
Rybí koláč s batáty
Foto: isifa.com

Rybí koláče jsou oblíbeným pokrmem třeba v Anglii, ale není důvod, proč by nemohly zdobit i náš stůl. Je to hřejivé, ideálně zimní jídlo, do kterého je radost zabořit lžíci :)

Suroviny
batáty 3–4 ks
šťáva a kůra z 1 bio citronu
med 1 lžíce
máslo 125 g
uzená paprika 1/2 lžičky
sůl
čerstvě mletý černý pepř
nasekaný pórek (nebo cibule) 1 hrnek
česnek 2 stroužky
fenykl (nebo nasekané jablko) 1 bulva
hladká mouka 3 lžíce
bílé víno 1 sklenice
smetana (nebo mléko) 1 hrnek
bílá ryba (makrela, hejk, doráda), nakrájená na kousky 500 g
mražený hrášek 3/4 hrnku
petrželka, nasekaná 2 lžíce
tymián, nasekaný 1 lžíci
uzené mušle 2 plechovky
Postup
1

Neoškrábané batáty upečte nebo uvařte a rozšťouchejte je (neoloupané). Smíchejte s polovinou citronové šťávy a kůry, s medem, 4 lžícemi másla a paprikou. Dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.

2

Na zbytku másla opečte pórek, nasekaný česnek a fenykl doměkka. Přimíchejte mouku, potom přidejte víno a smetanu a vymíchejte do hladké směsi.

3

Přidejte rybu a zbytek ingrediencí a na mírném ohni vařte 5 minut. Dochuťte.

4

Rybí směs přendejte do zapékací mísy a navrch ji pokryjte batátovou šťouchanicí. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut nebo dokud koláč nebude úplně propečený.

Rybí koláč s batáty Foto:

Rybí koláč s batáty                                                                                                   Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama