Roastbeef s béarnskou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Roastbeef s béarnskou omáčkou Foto:
Roastbeef s béarnskou omáčkou
Foto: KitchenStory.cz

Béarnská omáčka je vynikající omáčka francouzské kuchyně, která se připravuje velmi podobně jako ta známější holandská. Tato verze má ovšem výraznější chuť a k roastbeefu se hodí perfektně.

Suroviny
hovězí nízký roštěnec 500 g
sůl
Béarnská omáčka:
šalotka
rozpuštěné máslo 250 g
bílý vinný ocet 2 lžíce
voda 2 lžíce
chilli 1 špetka
čerstvě namletý pepř
nasekaný etsragon 1 hrst
Postup
1

Troubu nastavte na 140 °C. Maso osolte a opepřete ze všech stran. Následně ho orestujte na pořádně rozpálené pánvi. Mělo by se z ní lehce kouřit, než na ni maso položíte. To právě proto, aby se krásně zatáhlo, všechna šťáva tak zůstala uvnitř a hlavně, abychom dostali pěknou barvu masa. Maso je potřeba opéct ze všech stran a pak ho na pekáči dát do trouby. Do správného propečení to bude trvat zhruba 40 minut, ale záleží na velikosti masa. Pokud máte teploměr na měření teploty masa, klidně ho využijte, mělo by mít 54 °C, ne více. Jinak se to dá poznat také na omak, maso by nemělo být příliš měkké, aby se při promáčknutí prstem nezačalo "houpat".

2

Zatímco se maso peče v troubě, připravte si béarnskou omáčku. Do zvláštního rendlíku nakrájejte najemno šalotku a přidejte vinný ocet i vodu a nechte svařit na polovinu. Do žáruvzdorné mísy dejte žloutky, které je potřeba vyšlehat nad vodní lázní. Musíte s tím opatrně, aby se žloutky moc nezahřály, takže držte mísu raději v rukou, to člověk může hned reagovat a stáhnout je z tepla. Přidejte zredukovaný ocet s vodou, estragon a pomalu nalévejte rozpuštěné máslo. Nesmíte zapomenout stále šlehat, aby se všechno dokonale spojilo. Osolte, přidejte šťávu z citronu a špetku chilli. A máte hotovo!

3

Maso nakrájejte na tenké plátky, zalijte béarnskou omáčkou a můžete servírovat.

Roastbeef s béarnskou omáčkou Foto:

Roastbeef s béarnskou omáčkou Foto:

Roastbeef s béarnskou omáčkou Foto:

Roastbeef s béarnskou omáčkou, foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blogKITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama